Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Zo kun jij jezelf het beste verdedigen: ‘Iedereen zou Krav Maga moeten leren’

Krav Maga zelfverdediging vrouwen

Bijna één op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken gehad met seksueel geweld. De kans is dus groot dat jij iemand kent met een heftig verleden. Als Metro‘s Judith binnen komt lopen bij een cursus Krav Maga voor vrouwen, wordt het haar nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt waarom een goede kennis van zelfverdediging meer noodzaak is dan luxe. Van de twintig vrouwen in de groep zijn er minstens vijf het slachtoffer van seksueel geweld.

De één heeft iets in haar jeugd meegemaakt, de ander op straat. En dat gevoel van onmacht? Dat wil niemand meer meemaken. Mijn eigen reden om mee te doen aan deze cursus is omdat ik voorbereid wil zijn voor mijn soloreis naar de Filipijnen. Ik wil zelfverzekerd over straat kunnen lopen en niet de avond hoeven vermijden omdat ik bang ben dat me iets zal overkomen. Vooral de laatste redenering hoor ik vaak terug bij mijn medecursisten. Zo ook bij de Turkse Ecem, die we wegens privacyredenen alleen bij haar voornaam noemen.

Zo kun jij jezelf het beste verdedigen

„Ik ga studeren in Londen”, vertelt de 18-jarige. „Als student zal ik veel naar feestjes gaan en dus ook ‘s avonds laat over straat moeten lopen. Ik wil leren hoe ik mezelf moet verdedigen als er iets fout gaat. Laatst nog liep ik in een jurk over straat en toen werd ik van alle kanten aangestaard. Dan voel ik me niet veilig en wil ik zo snel mogelijk naar huis.”

Maar wat kun je nou doen om jezelf te verdedigen? Ik vraag het aan Krav Maga-docent Bart van der Wiel, die een aantal tips op een rijtje heeft gezet.

1. Lees het boek De Gave Angst

„Allereerst wil ik duidelijk maken dat het nooit het schuld van het slachtoffer is, als diegene wordt aangevallen. Maar in de realiteit zijn er wel veiligheidsmaatregelen die je zelf kan nemen. Eén van mijn tips is om het boek De Gave Angst te lezen. Hierin beschrijft Gavin dat vóór elk incident meerdere gebeurtenissen plaatsvinden. Hij noemt dit PIN’S ( pre incident indicators), die je kunt zien als waarschuwingen.

Een voorbeeld: je krijgt een klap van je ex. Een PIN zou dan de verbeten blik in zijn ogen kunnen zijn, net voor het moment dat hij je begon te slaan. Of het moment dat hij zonder aankondiging diezelfde avond laat voor je deur stond. Maar je kan ook verder terug gaan, namelijk het moment dat hij bij de tweede date toch met je mee naar je huis ging, ook al had je duidelijk nee gezegd. Iemand die jouw ‘nee’ niet respecteert, is mogelijk niet je ideale partner. Natuurlijk is het niet zo makkelijk om al deze signalen te leren kennen. Maar wat Gavin ook schrijft, is dat je intuïtie een prima alarmsysteem is. Je onderbewustzijn herkent de PIN’s die voorafgaan aan gevaar en zal je waarschuwen in de vorm van een vermoeden, argwaan of als laatste pure angst. Het is aan jou om ernaar te leren luisteren.”

2. Begin aan een vechtsport

„Investeer in je eigen veiligheid en ga een vechtsport doen. Met een voorkeur voor een reality based zelfverdedigings–systeem zoals bijvoorbeeld Krav Maga. Krav Maga is een zelfverdedigingsmethode die is ontstaan in het Israëlische leger. Omdat ze zo snel moesten leren vechten, zijn alle technieken snel en eenvoudig te leren. Eén keer per week, een jaar lang kan al genoeg zijn.”

3. Zet de SOS-functie aan op je telefoon

„Veel smartphones zijn uitgerust met prima veiligheidsfuncties, zoals bijvoorbeeld bij Apple en Samsung-telefoons. Met één druk op de knop geeft het toestel bijvoorbeeld je locatie door, maakt het een geluidsopname en neemt het een serie foto’s met de voor- en achterkant van je camera. Je moet in sommige gevallen wel de SOS-noodmelding eerst aanzetten via snelknoppen op je telefoon.”

Volgens Van de Wiel, die lesgeeft bij zijn eigen Krav Maga-school in Den Haag, is het van belang om vrouwen zowel fysiek als verbaal te trainen. „Je kunt het vergelijken met een zwemdiploma. Kinderen worden al vanaf een jonge leeftijd voorbereid op wat ze moeten doen als ze in het water vallen. In de meeste gevallen komt dit niet voor, maar het is belangrijk om te weten wat je moet doen als het wel gebeurd. In onze lessen leren we vrouwen wat ze moeten doen als ze worden aangevallen.”

Neus, neus, kruis!

Tijdens mijn eerste les leer ik hoe ik met mijn lichaamshouding en stem ‘nee’ kan zeggen. De truc is om zo stevig mogelijk te staan en je stem zo laag mogelijk te maken. Snapt iemand de hint niet? Zet dan je voet vooruit en draai je arm 90 graden. Daarmee blokkeer je de ander en hou je ze bij je lichaam weg. Als de aanvaller dan nog niet ophoudt, krijgen we een vrijbrief om diegene twee keer zo hard mogelijk tegen zijn neus te slaan en een trap te geven in zijn kruis.

„Schreeuwen helpt”, leert Van De Wiel ons. „Zo maak je adrenaline aan en ontlok je een natuurlijke agressie. Een geheugensteuntje is door hard te roepen: neus, neus, kruis!” Om deze situatie te kunnen oefenen, lopen er twee mannen rond met een veiligheidsmasker, die ons om de beurt aanvallen. Na een aantal keer oefenen, merk ik dat de bewegingen steeds meer in mijn systeem komen.

In het begin van de les deed ik soms nog een beetje lacherig over bepaalde oefeningen, maar na een tijdje besef ik me hoe belangrijk het is om deze skills in mijn systeem te krijgen. Met slechts één les Krav Maga en nog vijf te gaan, voel ik me krachtiger en vol zelfvertrouwen. Ik kan het iedereen nu al aanraden om te investeren in een cursus zelfverdediging, al is het alleen al om dat gevoel van zelfvertrouwen (terug) te krijgen.

8 tips om je fitness-vorm terug te krijgen na de luie zomer

Share this post