Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Ziekenhuis test pepermunt als medicijn tegen onverklaarbare buikpijn

ziekenhuis, poep, maag, buik, buikpijn, onderzoek, medicijn, pepermunt

Helpt pepermunt bij niet-medisch verklaarbare buikpijn? Die vraag stellen onderzoekers van verschillende Nederlandse ziekenhuizen zichzelf. Ze gaan daarom op onderzoek uit en geven kinderen pepermuntjes om te kijken of de snoepjes helpen tegen buikpijnklachten.

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van het prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn, waarbij geen ziekte of afwijking wordt gevonden, zegt het aan het onderzoek deelnemende St. Antonius Ziekenhuis. „Deze veelvoorkomende aandoeningen veroorzaken chronische buikpijn en een ontregelde stoelgang, terwijl aanwijsbare onderliggende medische oorzaken ontbreken.”

Olie van pepermunt ontspant de darmspieren

Het is al wel bekend dat pepermuntolie volwassenen enigszins kan helpen bij darmproblemen. Die olie, afkomstig uit de muntplant, ontspant de darmspieren en kan pijn verminderen. Daarom wordt pepermuntolie al een hele tijd gebruikt bij darmproblemen. Nu willen de onderzoekers erachter komen of ook kinderen vanaf acht jaar er doeltreffend mee kunnen worden geholpen en of dat ook gewoon met pepermuntjes kan.

„Bij volwassenen lijkt de inzet van pepermuntolie een gunstige werking te hebben, maar over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend. We weten dat capsules met pepermuntolie bij kinderen vanaf acht jaar veilig te gebruiken zijn.”

Kinderen vullen dagboek over buikpijn in

240 kinderen krijgen acht weken lang of (Wilhelmina-)pepermuntjes, of pepermuntoliecapsules of placebocapsules. Daarna worden ze nog vier weken gevolgd. Drie maanden lang moeten ze een ‘buikpijndagboek’ invullen via een app.

In dat dagboek melden ze hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of er extra pijnstillers zijn geslikt. Ook wordt gevraagd naar bijvoorbeeld schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen.

Het wetenschappelijk onderzoek zal drie jaar duren. Een pepermuntfabrikant in Dokkum stelt de benodigde Wilhelmina-pepermuntjes beschikbaar.

Vandaag is het Nationale Poepdag

De timing van de bekendmaking van het onderzoek lijkt niet geheel toevallig, want het is vandaag Nationale Poepdag. De Maag Lever Darm Stichting wil met deze dag mensen bewust maken van het belang van een gezonde stoelgang en heeft de nationale poepdag uitgeroepen die al jaren medio april wordt gevierd.

Wist jij dit al over poep? Metro maakte er in 2019 al een ‘shit-video’ van.

Het is weer Nationale Poepdag: wist je dit al over je drol?

 

Share this post