Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Leuke weetjes over het gedrag van Nederlanders rondom Vaderdag

Vaderdag, Greetz, cadeau

Vaderdag is dé dag om je vader in de watten te leggen – afgezien van z’n verjaardag, misschien – maar wat koop je voor iemand die ‘alles al heeft’? Ruim driekwart van Nederlanders ervaart cadeaustress bij Vaderdag. Het lijkt soms lastiger om iets voor je vader te regelen, dan voor je moeder. Je denkt al snel aan een BBQ-pakket of handig klusgereedschap, maar na een aantal jaar heb je alles wel gegeven. Bovendien kun je niet meer aankomen met een duim van klei, die je vroeger op de basisschool hebt gemaakt.

Het online platform voor kaarten en cadeaus in Nederland, Greetz, deed onderzoek naar het gedrag van Nederlanders rondom Vaderdag. Het blijkt dat zes op de tien Nederlanders het graag vieren, terwijl de cadeaustress soms de overhand kan nemen voor sommigen. Uit het onderzoek kwamen verschillende weetjes naar voren en Metro heeft die voor jou op een rij gezet.

Weetjes over Vaderdag

Meeste Nederlanders hebben een borrelvader

„We vroegen aan ruim 1000 Nederlanders welk type vader ze eigenlijk hadden”, vertelt Yvonne van der Horst, Brand Activation Manager bij Greetz. „De top drie was gelijk duidelijk! Met stip op 1 staat de gezellige borrelaar, daar herkende maar liefst 20 procent van de respondenten hun vader in. Op tweede plek kwam de snaaiende snoepkont en op derde plek de boekenwurmvader.” Het is dus duidelijk dat een goed gevulde borrelmand een topcadeau zou zijn voor velen.

Oosten van Nederland meest attent op Vaderdag

Vaders in het oosten van het land mogen in hun handjes knijpen: die regio blijkt het meest attent op Vaderdag! Maar liefst 74 procent van de ondervraagden schenkt hun vader ieder jaar een cadeau. Daarnaast blijkt het ook de gezelligste kant van Nederland, want de meeste borrelvaders wonen daar. Ook het zuiden mag niet klagen: met 68 procent staat die regio op de tweede plaats. Daar wonen echter niet de borrelvaders, maar de meeste snoepkonten. Het is dus belangrijk om genoeg tandpasta in huis te hebben, zodat de rekening van de tandarts niet omhoog gaat.

Vrouwen worstelen het meest met Vaderdagcadeaus

Het blijkt uit onderzoek dat acht op de tien vrouwen moeite blijken te hebben met het kiezen van een Vaderdagcadeau, terwijl 72 procent van de mannen dat lastig vindt. Daarnaast geven de mannen aan dat ze bijna altijd precies weten wat ze moeten geven. Een geurtje, een schort of toch sokken? „Grappig genoeg zien we bij Greetz elk jaar weer dat sokken mateloos populair zijn onder de Vaderdagcadeaus”, zegt Van der Horst. „Zo kunnen alle vaders weer goed voorbereid het sokken-in-sandalenseizoen in.”

Tuin je vader erin

Zoon en dochter vullen elkaar aan

Mannen kiezen vaker voor de gemakkelijkere weg dan vrouwen: zo kiest 45 procent van de vrouwen kiezen om hun vader een gezellig uitje cadeau te doen en een derde van de mannen vult liever de voorraadkast aan. Het is eerlijk gezegd een handige combinatie: de lekkere snacks kunnen vervolgens meegenomen worden naar het gezellige uitje.

Waar de één wil borrelen, wil de ander knutselen

Waarschijnlijk worden de vaders op een gegeven moment de bier- wijnpakketten wel zat. Maar voor vaders boven de 60 jaar staat het toch bovenaan het lijstje, gevolgd door een uitje en een boek. Dit betekent echter niet dat de (klein)kinderen niet hun mouwen mogen opstropen voor een leuk geknutseld cadeautje. Jonge vaders krijgen namelijk het liefst een zelfgemaakte verrassing bij hun ontbijt op bed. „Veel van onze klanten zetten bijvoorbeeld een leuke kindertekening op hun kaart via onze app, of geven een ballon, mok of doos chocolade met hun favoriete foto erop.”

Vaders zijn niet bepaald de makkelijkste om te verrassen. Een kwart van de vaders geeft aan met elk cadeau blij te zijn, de rest is iets moeilijker te paaien. Waarschijnlijk is je inspiratie op en weet je even niet meer wat je moet geven. Gooi het eens over een andere boeg en verwen je vader ouderwets met een geschreven brief of een macaroniketting. En wanneer hij er echt helemaal is ingetuind, dan geef je hem het echte cadeau. Dat is pas een Vaderdag om nooit te vergeten!

‘s Nachts de ventilator of airco aan laten staan? Zoveel kost dat je

 

Share this post