Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Ziekte vaak niet dé reden om borstimplantaten te verwijderen

borstimplantaten

Onder alle vrouwen die borstimplantaten nemen, is er ook een groep die ze daarna weer weg laat halen. Uit een onderzoek van kennisinstituut Nivel, het Dutch Breast Implant Registry en de Universiteit Maastricht blijkt dat een van de minder genoemde redenen een opvallende is: gezondheidsredenen. Terwijl in de media juist vaak aandacht is gevraagd voor vrouwen die te kampen krijgen met gezondheidsproblemen vanwege hun borstimplantaten.

De redenen van vrouwen om hun borstimplantaten te verwijderen, worden verzameld onder de term Breast Implant Illness.

Borstimplantaten zorgen voor klachten

Breast Implant Illness is volgens Nivel geen officiële diagnose, maar een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten. Denk dan bijvoorbeeld aan hoofdpijn en vermoeidheid. Die klachten worden in verband gebracht met borstimplantaten van siliconen.

Afgelopen jaren is er in de media regelmatig aandacht gevraagd voor het fenomeen. Zo vertelde documentairemaker Lize Korpershoek in 2020 op Instagram over de opstapeling van klachten die ze kreeg nadat ze siliconenimplantaten had laten plaatsen. Ook andere bekende personen deelden hun ervaring met gezondheidsproblemen na het plaatsen van borstimplantaten.

Toch is Breast Implant Illness in slechts vijf procent van de gevallen reden voor het weer laten verwijderen van implantaten die om cosmetische redenen werden geplaatst. Dat stelt het instituut na het bekijken van geanonimiseerde gegevens van ruim 37.000 vrouwen uit de periode tussen 2015 en 2020. Het gaat dus om nog geen tweeduizend vrouwen.

Kapselvorming

Wat vaker voorkomt is het zogeheten kapselvorming. Het litteken dat je krijgt na de operatie trekt samen en zorgt ervoor dat de borst wat vaster en pijnlijker wordt. Dit gebeurt vaker als je iets in het lichaam plaatst wat er niet hoort. Denk aan pacemakers, heupprothesen en andere implantaten. Ook een scheur in het implantaat was vaker de reden om de siliconen te laten verwijderen.

Volgens het Nivel geeft het feit dat maar weinig vrouwen hun implantaten laten weghalen een indicatie hoeveel vrouwen er last hebben van klachten. Toch zegt het niet alles. Er kunnen ook vrouwen zijn die wel klachten hebben, maar er niet voor kiezen de implantaten te laten weghalen. Ook kan het zijn dat niet alle chirurgen het ziektebeeld erkennen.

Ongevaldetectie iPhone 14 werkt nog niet optimaal: waarschuwt hulpdiensten tijdens wilde achtbaanritten

Share this post