Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Eén op de drie vrouwen houdt klachten na keizersnede: ‘Effect op de kwaliteit van leven’

keizersnede bevallen klachten

De ooievaar heeft soms wat hulp nodig. Niet alle baby’s worden op de ‘gewone manier’ geboren. Vaak genoeg heeft de natuur een beetje hulp nodig en zien baby’s via een keizersnede het levenslicht. Fijn dat dat zo kan, maar helaas houdt één op de drie vrouwen klachten over aan hun keizersnede.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open.

Problemen door keizersnede op de langere termijn

Een aanzienlijk deel van de vrouwen die via een keizersnede bevallen, houdt daar op de langere termijn problemen aan over. Ongeveer een op de drie heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid, melden onderzoekers van Amsterdam UMC. Ze beschrijven deze klachten in een wetenschappelijke publicatie voor het eerst samenhangend als een ziektebeeld. Daar hebben ze de Engelse naam Caesarean Scar Disorder aan gegeven.

„Vrouwen met deze klachten, die veroorzaakt worden door een afwijkend litteken in hun baarmoeder, krijgen hiermee erkenning”, laat het academische ziekenhuis weten. Een goede definitie van de aandoening geeft ook betere mogelijkheden tot vergelijkend onderzoek. De hoop is dat dit bijdraagt aan het ontwikkelen van „meer en betere behandelingsmogelijkheden.”

Diagnose mogelijk door onderzoek

Voor de beschrijving van het ziektebeeld hebben arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman en gynaecologen Robert de Leeuw en Judith Huirne contact gelegd met 31 specialisten op dit terrein in diverse landen. Vervolgens legden ze hun definitie van de aandoening voor aan vrouwen die dit soort klachten zelf hebben. Die herkenden zich er ook in, aldus het ziekenhuis.

„Dankzij dit onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen”, stelt het Amsterdam UMC. „Ook kan er nu beter gezocht worden naar een goede behandeling.” Ook voor het informeren van zwangere vrouwen is de nieuwe beschrijving nuttig. „Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep. Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn”, zegt Klein Meuleman in een verklaring.

Judith (38) kreeg na 9 jaar een nakomertje: ‘Ik heb dagenlang gehuild’

Share this post