Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Verslaafd raken aan lippenbalsem, kan dat?

lippen lippenbalsem verslaafd

Ben jij zo’n type dat altijd een Labello-stick, potje vaseline of ander lippensmeersel bij zich heeft? Wellicht weet je dan ook dat je droge lippen krijgt als je geen lippenbalsem gebruikt. Maar in hoeverre kun je verslaafd raken aan het goedje?

Zijn je lippen schraal van zout water, de kou of zon, dan kan een beetje vet op je lippen verlichting bieden. Maar als je het spulletje veelvuldig gebruikt, lijkt het erop dat je lippen niet meer zonder kunnen. Maar klopt dat? Eerder schreef Metro bijvoorbeeld over een neusspray-verslaving, waar mensen wel degelijk last van kunnen hebben.

Verslaafd aan lippenbalsem?

Het wetenschappelijke tijdschrift Quest ontkracht de mythe over een lippenbalsem-verslaving. In de balsem zitten namelijk geen verslavende stoffen en gewenning is ook niet aan de orde. En zoals dat bij andere verslavingen werkt, je hebt niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Maar we kunnen niet ontkennen dat lippen droog worden als je stopt met smeren. Daar blijkt een andere verklaring voor te zijn. Het goedje vormt namelijk een laagje op je lippen, dat bijvoorbeeld beschermt tegen koude temperaturen. Maar daarnaast zorgen veel lippenbalsems ervoor dat je je mond afsluit van de buitenlucht. Waardoor je lippen uiteindelijk meer uitdrogen.

Lippen anders dan andere huid

Je lippen hebben dus buitenlucht nodig. Wat tegenstrijdig klinkt, want diezelfde buitenlucht kan, bijvoorbeeld bij guur weer, de boel uitdrogen. Want wind, kou en zon heeft meer invloed op je lippen dan bijvoorbeeld de rest van je huid. Wat ook weer te verklaren valt, aangezien de lippen geen talgklieren hebben. Deze klieren geven namelijk een vettig laagje op je huid, wat dus bij de lippen ontbreekt.

Daarnaast heeft de mond ook geen hoornlaag, oftewel het bovenste laagje van de huid. Deze laag bestaat uit dode huidcellen en beschermt tegen beschadiging en uitdroging. Lippen hebben dus geen talgklieren en geen hoornlaag, wat ze kwetsbaarder maken voor uitdroging.

Smeren bij droge lippen

Volgens Quest kan het geen kwaad om bij droge lippen een lippenbalsem erbij te pakken. Het liefst eentje met zo min mogelijk chemische troep erin, die gewoon de uitdroging een beetje vermindert. Nu we het overigens toch over lippen hebben, wellicht heb je iets aan deze tips over kus-technieken.

Deze 9 dingen verklappen je nagels over je gezondheid

Share this post