Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Verkoeling nodig? Dit is hoe energie (on)zuinig deze apparaten zijn

Ventilator, verkoeling, energiekosten

Met de aanhoudende warmte in ons land zijn de meesten wel toe aan wat verkoeling. Zo vluchten veel mensen de deur uit richting het strand bijvoorbeeld. Maar hoe houd jij je huis leefbaar tijdens de zomerse hitte? Vergelijkingssite Pricewise vergeleek het stroomverbruik van verschillende apparaten die (naar verluidt) voor verkoeling horen te zorgen.

Met deze tropische nachten ben je ook ’s nachts vast toe aan een koel briesje in de slaapkamer. Maar ook dat kost natuurlijk geld. Gelukkig kun je met een klein beetje rekenen al uitvinden hoeveel dat je kost.

Zo (on)zuinig zijn deze verkoelende apparaten

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Of in dit geval naar wat verkoeling. Toch zit er veel verschil in hoe effectief verschillende apparaten zijn en hoeveel het je kost. Volgens Pricewise verbruik je tijdens een hittegolf tot zo’n 30 procent meer dan anders. Daarom zetten zij een aantal opties voor je uiteen. En gelukkig zijn ze niet allemaal even duur.

De vertrouwde ventilator

Menig Nederlander heeft dit apparaat waarschijnlijk al een paar weken veel aanstaan. Goed voor een briesje, maar volgens de vergelijkingssite maakt de ventilator je huis niet echt koeler. Het verplaatst simpelweg de lucht van de ene kant naar de andere kant. Wel kun je hem bijvoorbeeld voor een open raam zetten als het buiten koeler is dan binnen. Dan blaas je dus koelere lucht je huis in en werkt het dus wel (deels).

Als je echt goed op je uitgaven moet letten, is dit een vrij voordelige optie. „Als je de ventilator een maand lang zo’n 6,5 uur per dag laat draaien, verbruikt deze ongeveer 10 kWh. Dit kost dit je in een hele maand dan ongeveer 4 euro”, aldus Pricewise.

De populaire airco

In tegenstelling tot de optie hierboven koelt deze maar al te goed. De koelvloeistof maakt de warme opgezogen lucht uit de kamer kouder en blaast dit vervolgens weer de ruimte in. Je hebt airco’s in verschillende vormen en maten. Zo zijn er varianten die slechts één kamer koelen, maar ook die meerdere kamers kunnen voorzien van koude lucht.

De zogenaamde vaste airco’s (ofwel single split airco) koelen wel een stuk beter dan mobiele airco’s die je kunt verplaatsen. Daarvoor hebben ze veel energie nodig, maar zijn daarbij toch best zuinig. „Als je een single split airco een maand lang 6,5 uur per dag aan hebt staan, verbruikt deze zo’n 150 kWh. Dit kost je ongeveer 60 euro.”

 Aircooler

Als je er nog nooit van hebt gehoord, klinkt dit misschien wel als precies datgene wat je zoekt. En misschien is dat het ook wel. Een Aircooler is als het ware een coole variant van de ventilator, één die je kamer wel echt kan verkoelen. Het verschil zit hem in koud water dat dit apparaat gebruikt. Maar verwacht geen antarctische temperaturen. Met dit apparaat kan je de temperatuur met slechts een paar graden laten dalen.

„Bovendien verbruikt een aircooler ongeveer hetzelfde aan energie als een ventilator. Laat je ‘m een maand lang elke dag zo’n 6,5 uur draaien, dan verbruikt een aircooler tussen de 10 en 20 kWh”, laat Pricewise weten.

Ademend robotje maakt einde aan slaapproblemen

Share this post