Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

De auto van het jaar 2022 is… Volg hier live de onthulling van The Car of the Year

auto van het jaar Car of the year

De ontknoping van de belangrijkste auto van het jaar-verkiezing is vandaag vanaf 17.00 uur. De zeven finalisten – waaronder zes volledig elektrische – strijden om de felbegeerde titel The Car of the Year 2022.

Kijk live mee naar de onthulling in Genève.

De genomineerden voor de auto van het jaar

De zeven finalisten zijn de Cupra Born, de Ford Mustang Mach-E, de Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, de Peugeot 308, de Renault Mégane E-Tech Electric en de Skoda Enyaq staan vandaag op het podium van de Palexpo, het beursgebouw waar de voormalige Autosalon van Genève. Tijdens een liveshow zal de Duitse juryvoorzitter Frank Janssen opnieuw de bekendmaking van de auto van het jaar 2022 presenteren. Op alfabetische volgorde wordt per land de puntenwaardering van de zestig Europese vakjournalisten bekendgemaakt.

Kanshebbers volgens de Nederlandse jury

De Nederlandse juryleden hebben wel een idee over de grootste kanshebbers. Het gaat om Autovisie-hoofdredacteur Jaco Bijlsma, Autovisie- en De Telegraaf-redacteur Peter Hilhorst en Frank Buma als vertegenwoordiger van de ANWB. Bijlsma daarover: „Eind vorige week is er door iedereen gestemd. Opmerkelijk is dat dit jaar bijna alle finalisten volledig elektrisch zijn. Daaronder de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 die met hun grensverleggende techniek en laadsnelheid zeker grote kanshebbers.”

Of de kenners gelijk hebben, kun je hier vanaf 17.00 uur live volgen:

Hoe werkt de verkiezing auto van het jaar?

De vakjury telt 60 onafhankelijke journalisten uit 23 landen. Ze hebben elk 25 punten te vergeven, aan minimaal 5 auto’s en met een maximum van tien punten per auto. Die maximale score mag eenmaal gegeven worden. Autovisie is grondlegger en een van de negen organiserende titels van de auto van het jaar-verkiezing. De eerste titel werd in 1964 uitgereikt aan de Rover 2000. Vorig jaar won de Toyota Yaris.

Wat betekent de titel?

De winnaar is de beste auto van het jaar volgens de vakjury. Daarom moet een auto op alle mogelijke punten goed scoren maar vooral de onderdelen innovatie en value-for-money zijn daarbij zwaarwegend. De titel The Car of the Year is een graadmeter voor het uiteindelijke (verkoop)succes van een auto. Om te kunnen winnen moet een auto minimaal twaalf maanden op de markt zijn. Voor fabrikanten is de prestigieuze titel een belangrijke marketingmiddel om hun product mee aan te prijzen.

Op de website van de organisatie is alle informatie over de verkiezing, jury en de zeven finalisten te vinden.

Kijkers smullen meteen van Boer Zoekt Vrouw, we stellen de boeren voor

Share this post