Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Veel stress? Deze tips kan je nu toepassen als je gestrest bent

stress, ontspannen

Om je minder gestrest te voelen, hoef je niet meteen een ticket naar een tropisch oord te boeken of een cursus mindfulness te volgen. Er zijn ook kleine oplossingen die je vandaag nog helpen om stress te elimineren.

Met onze go-to tip: zet je telefoon uit. Het werkt echt.

Minder stress in 5 minuten

1. Vertraag in plaats van versnel

Als je het druk hebt, is het heel verleidelijk om alles zo snel mogelijk en het liefst tegelijk te doen. Zoals een mail beantwoorden terwijl je een boterham eet en bellen als je op de fiets zit. Juist op de momenten dat je je gestrest voelt, is het verstandig om het tegenovergestelde te doen: vertragen.

Doe alles wat je moet doen, zo langzaam mogelijk. Bijna in slow-motion. Loop langzamer dan normaal, eet langzamer dan normaal en praat langzamer dan normaal.

2. Verveel je 5 minuten

Vervelen is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt als je het druk hebt. Toch is het juist een goed idee. Het is dé manier om te ontspannen en nieuwe ideeën op te doen. Leg alles voor 5 minuten (of langer!) aan de kant en kijk naar buiten, dagdroom of sluit even je ogen.

Gun jezelf ook minimaal één avond per week vrij. Alleen kijken naar een lege agenda maakt je al minder gestrest.

3. Ruim op

Niet voor niets is minimaliseren populair. Minder spullen geeft namelijk meer rust in je hoofd. Opruimen is een slimme manier om je snel meer ontspannen te voelen. Neem een paar minuten de tijd om je bureau zo netjes mogelijk te maken. Gooi onbelangrijke dingen weg en geef alles een vaste plek. Of geef je huis een kleine make-over door hoek voor hoek op te ruimen. Zelfs in de trein kun je minimaliseren: deel je tas opnieuw netjes in en gooi weg wat je niet nodig hebt.

4. Schud je lichaam

Je collega’s, medereizigers of familieleden kijken je misschien gek aan als je ineens je lichaam begint te schudden. Niets van aantrekken, want het is een hele effectieve manier om te ontstressen. Je focust je zo even op iets anders en je maakt je spieren losser.

5. Zet je telefoon uit

De telefoon wordt ook wel een ‘sta-in-de-weg voor geluk’ genoemd. Het kan je continu het gevoel geven dat je iets moet. Van reageren op WhatsApp tot het scrollen door Instagram. Door je telefoon uit te zetten, heb je minder prikkels en dus minder stress. Iets minder rigoureus: je notificaties uitzetten en je telefoon op stil zetten.

6. Schrijf je gedachten op

Schrijf alles wat je niet wilt vergeten, moet doen of waar je je druk om maakt op een leeg vel papier. Piekergedachten worden zo concreet, waardoor je het later meer van een afstand kunt bekijken. Het helpt ook om jezelf iedere dag een vast piekerkwartier te geven, in de ochtend of in de avond. Zo beperk je de tijd dat je je ergens druk om maakt.

Vaak last van stress? Zo leer je meer in het moment leven

Share this post