Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Vaccinatieschade? Dit zegt een groot onderzoek naar de gevolgen van een vaccin

coronavaccin, bijwerkingen, bewijs, vaccinatie, corona, boosterprik, vaccin, pfizer, moderna

In de Verenigde Staten stierven tot vorig jaar zomer ongeveer 4.500 mensen korte tijd na hun coronavaccinatie. Op het eerste oog een schrikbarend hoog aantal en reden voor een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van het vaccin.

De onderzoekers bekeken niet alleen de meldingen van sterfgevallen na een vaccinatie. Ze analyseerden in hun onderzoek ook alle 340.000 tot dan toe bekende meldingen van bijwerkingen. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Link tussen vaccin en sterfgevallen?

Alhoewel duizenden Amerikanen korte tijd na hun vaccinatie overleden, zien de onderzoekers geen verband tussen de overlijdens en de Pfizer- en Moderna-vaccins. Amerikaanse zorgverleners zijn verplicht alle sterfgevallen na een vaccinatie te melden, of ze nu een plausibele link vermoeden of niet.

Van de 4.500 mensen die tot juni 2021 in de Verenigde Staten korte tijd na hun mRNA-vaccinatie overleden, was ruim 80 procent 60 jaar of ouder. „Het snelle tempo waarin Covid-19-vaccins werden toegediend in noodgevallen, vooral onder oudere populaties, was ongekend.”

‘Geen ongebruikelijke patronen gedetecteerd’

Volgens onderzoekend arts David Shay van de Centre for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse equivalent van het RIVM, is er geen verband tussen de geregistreerde sterfgevallen en vaccinaties. Dat komt omdat het aantal sterfgevallen niet afwijkt van het normale aantal. „Er zijn geen ongebruikelijke patronen in de gegevens gedetecteerd die een verband met het vaccin zelf suggereren”, zegt hij tegen de BBC.

Hij wijst op het hogere basissterftecijfer van de groep ouderen die een vaccinatie kreeg. „Vanwege hun leeftijd heeft deze groep al een hoger sterftecijfer dan de algemene bevolking. Onze resultaten zijn niet anders dan ‘normale’ sterftecijfers voor de mensen in deze leeftijdsgroep.”

Wél sprake van vaccinatieschade?

De onderzoekers keken ook naar meldingen van bijwerkingen tot juni 2021. Tot dan werden bijna 300 miljoen vaccindoses aan Amerikanen gegeven. Het CDC kreeg meer dan 340.000 meldingen binnen van bijwerkingen.

92 procent van de meldingen ging over lichte klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of koorts. Die klachten verdwijnen vaak na één of twee dagen. „Het is geruststellend dat de reacties op de mRNA-vaccins vaak mild zijn”, zegt onderzoekend arts Tom Shimabukuro.

Maar is er in sommige gevallen sprake van langdurige nadelige effecten van een vaccin? Critici die zich tegen het vaccineren uitspreken, maken zich hier ernstige zorgen over.

Hartontsteking en allergische reactie na vaccin

Van de meer dan 22.000 voorvallen die als ernstig werden geregistreerd, was kortademigheid veruit de meest voorkomende. In enkele gevallen trad een vorm van hartontsteking op. Die staat bekend als myocarditis. Ook kunnen er in zeer zeldzame gevallen allergische reacties ontstaan na een vaccinatie.

Alhoewel de bijwerkingen zeer zeldzaam zijn, is al vastgesteld dat deze kunnen voorkomen na zowel een Pfizer- als Moderna-vaccinatie. Verder vonden de onderzoekers geen andere onverwachte ernstige complicaties na een vaccinatie.

Belg opgepakt, wilde zijn negende coronavaccinatie halen

Share this post