Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Twijfeltelefoon nu ook voor de griepprik, veel bellers voor herhaalvaccinatie corona

herhaalprik, coronavaccine, covid, twijfeltelefoon

De helft van de Nederlanders wil geen herhaalprik van het coronavaccin. Dat blijkt uit onderzoek van I&O research. De andere helft lijkt niet te kunnen wachten: er is enorme drukte bij de telefoonlijn waar je de prik kan aanvragen. Die is vanaf vandaag bereikbaar omdat dit ook de eerste dag is dat je weer een vaccin kunt halen. Het is vandaag ook de eerste dag dat je kunt bellen naar de twijfeltelefoon met vragen over de gewone griepprik.

Mensen die twijfelen of ze een griepvaccinatie willen nemen, kunnen vanaf vandaag een speciaal telefoonnummer bellen. Vijf ochtenden in de week kun je praten met iemand in het Engels en Nederlands. Op woensdagen kunnen ook mensen bellen die alleen Turks spreken, op vrijdag is het mogelijk om ook in het Arabisch te bellen.

Twijfeltelefoon vooral voor oudere en kwetsbare patiënten

Huisarts Shakib Sana noemt het belangrijk dat oudere en kwetsbare patiënten via de bellijn betrouwbare informatie kunnen krijgen om een keuze te maken over de griepprik. „Want juist bij deze groep is influenza zelden een onschuldig griepje. Het kan veel leed veroorzaken”, vertelt ze tegen het persbureau ANP.

De Twijfeltelefoon is in eerste instantie opgericht door het Erasmus MC voor vragen over coronaprikken. Bellers kunnen inmiddels ook al langere tijd terecht met vragen over de HPV-vaccinatie en over onderzoek naar darmkanker.

Vooral jongeren willen geen herhaalvaccin

Initiatiefnemers van de bellijn verwachten dat er vragen komen over de combinatie van een griep- en coronavaccinatie tegelijk of kort na elkaar. Want er is nog veel twijfel over een herhaalprik om corona te voorkomen. Zo kopten de Nederlandse kranten vandaag dat de helft van ons land twijfelt over de herhaalprik. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Maar liefst 50 procent geeft aan geen nieuw vaccin te gaan halen. Veel van hen zijn jongeren.

De herhaalprik is beschikbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder die de eerste prikken heeft gehad, de zogenoemde basisserie. Dat is ongeveer 80 procent van alle mensen van 12 jaar en ouder. Bij de herhaalprik krijg je de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Die zijn onlangs goedgekeurd. Ze zijn ontwikkeld om beter tegen de omikronvariant van het coronavirus te werken.

Bertha wint mega-bedrag tijdens miljoenjacht: ‘Nog een keer gokken’

Share this post