Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Trainers onthullen populaire fitness-oefeningen die ze zelf nooit doen (en waarom)

sportinstructeurs oefeningen fitness trainers

Squats, push-ups, sit-ups, met of zonder gewichten. Een krachttraining kan er voor iedereen anders uitzien. Maar sommige bekende oefeningen zijn blessure-gevoeliger dan je wellicht dacht of hebben niet zozeer het gewenste effect, volgens sportinstructeurs. Verschillende trainers onthullen welke, soms populaire, oefening zij zelf niet graag doen.

Verschillende fitness-proffesionals delen met de Britse The Huffington Post de oefeningen die zij zelf liever overslaan in hun workout. En dat zijn ook oefeningen die menig sportschoolganger veelvuldig uitvoert. Maar deze sportinstructeurs geven ook een alternatief, die je wat hen betreft beter kunt doen. En mocht je je afvragen of trillende spieren tijdens het sporten nu een goed of slecht teken is? Daar gaven sportinstructeurs eerder ook antwoord op.

Sportinstructeurs delen minst favoriete oefeningen

1.’Kettlebell swing’

Bij deze oefening zwaait iemand een zogenoemde kettlebell, oftewel een gewicht naar keuze, tussen zijn of haar benen en daarna boven het hoofd. Maar fitnesstrainer Jay Rose blijkt geen fan van deze oefening. Hij waarschuwt voor het risico op blessures. „De positie boven het hoofd kan de schouder, onderrug en nek overmatig belasten, vooral als de lifter een slechte schoudermobiliteit heeft of onvoldoende kracht heeft om de kettlebell in de positie boven het hoofd te beheersen.” Daarnaast kan het moeilijk zijn om, als de kettlebell boven het hoofd is, de juiste houding aan te houden en waardoor de rug of ellebogen gaat buigen. „Wat kan leiden tot een slechte techniek en mogelijk letsel.”

Alternatief: de Russische kettlebell swing

Hierbij zwaai je de kettlebel niet hoger dan je schouders. „Het is veiliger voor de schouders, onderrug en nek”, aldus Rose.

2. ‘Smith Machine Squat’

Trainster Giulia Cammarano benadrukt dat zij de Smith Machine niet  graag gebruikt bij squat-oefeningen. Een Smith Machine is een groot fitnessapparaat en bij deze type squats zit een stang met gewichten vast aan een frame. Hoewel er niet per se iets mis is met deze oefening, heeft Cammarano zo haar theorie hierover. Zij moedigt aan om oefeningen te doen die verschillende spiergroepen stimuleren. „Het is echt een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de totale lichaamskracht.”

Volgens Cammarano denken veel mensen dat squats bedoeld zijn voor het trainen van het onderlichaam. Maar volgens haar kun je met squats, met de juiste uitvoering, het hele lichaam trainen. Zonder de Smith Machine te gebruiken. „Squatten op het Smith-apparaat haalt het ‘full body’-aspect eraf. Dit omdat je steeds dezelfde beweging doet en wordt ondersteund door het apparaat. Het haalt de noodzaak weg om andere spiergroepen te onderhouden, balans te krijgen en het lichaam te stabiliseren met andere spieren.”

Alternatief: ‘Barbell squat’ of ‘Dumbell Goblet Squat’ (gewicht naar keuze)

„Dit is dezelfde beweging, alleen gebruik je ander materiaal en word je niet ondersteund door een apparaat.” Op deze manier leer je zelf balans en stabiliteit te creëren en ander spieren in je core te trainen.

 

3. ‘Barbell Glute Bridge’

Bij deze oefening duw je een stang met gewichten vanaf je heupen naar boven toe. Volgens trainer Andrew Gonzales een ‘overhypte’ oefening voor de bilspieren.

Alternatief: ‘Barbell Romaninan Deadlifts’, ‘Good Mornings’ of ‘Bulgarian Split Squat’

Gonzales prijst de ‘Bulgarian Split Squat’ als de ideale oefening voor de bilpartij.

4. Plank met gewicht

Trainster Jessica Aronoff raadt planken met een gewicht af. „Dit kan leiden tot een verkeerde houding, ingezakte rug of onnodige spanning in de nek, schouders en rug. Dit omdat we simpelweg proberen weerstand tegen het gewicht te bieden.”

Alternatief: daag je stabiliteit uit

Volgens Aronoff hoef je geen gewicht te gebruiken om jezelf meer uit te dagen bij het planken. Zij oppert om je stabiliteit wat meer te testen. Hoe je dat doet? Probeer een driepunt-plank, waarbij je wisselt in het optillen van een arm of been. Kijk of je stukjes kunt verschuiven in de plank of probeer het op een trampoline of bosu-bal. Door de plank in een minder stabielere vorm te doen, train je de spieren alleen maar extra.

5. ‘Box Jumps’

De ‘Box Jump’ is een oefening waarbij je op een kist of ander object springt. Fitnesstrainer Carmine Ciliento legt uit dat hij deze oefening graag overslaat. „Mensen beschikken vaak niet over de vaardigheden om op de juiste manier te landen. En gebruiken daarnaast hun spieren en gewrichten niet op de juiste manier als ze op de kist springen.” Hij benadrukt dat je spieren en gewrichten kunt beschadigen en je je kunt blesseren.

Alternatief: ‘Depth Drops’ en ‘kikkersprongen’

Hierbij spring je bij de kikkersprongen vooruit en bij de Depth Drops stap je van een object af. Daardoor komt er veel minder ballast op de heupen en knieën terecht.

6. ‘Loaded Back Squat’

Trainster Shenika King legt uit dat de ‘Loaded Back Squat’ een goede krachtsoefening is. Maar ze vindt dat de oefening ook een negatieve impact op het lichaam kan hebben. „Zware Back Squats zorgen voor veel gewicht op de knieën, heupen en onderrug.” Ze legt uit dat sommige mensen in staat zijn om spier- en gewrichtspijnen te voorkomen met een goede warming up en de juiste techniek. Maar deze oefening is niet voor iedereen weggelegd.

Alternatief: ‘Front Squats’ en ‘Leg Press’

Bij de Front Squats houdt iemand het gewicht anders vast en ligt de stang niet op de schouders. Deze oefening verreist een meer rechte houding, wat gunstig is voor mensen met rugklachten. En de Leg Press is ook minder belastend voor de knieën en onderrug.

Effect van oefeningen

Mocht nu een van je favoriete oefeningen hierboven tussenstaan, betekent dat niet dat je deze drastisch uit je fitnessroutine moet schrappen. Per slot van rekening werkt voor iedereen een andere aanpak. Maar soms is het volgens de sportinstructeurs niet verkeerd om te realiseren welke risico’s op blessures aan een bepaalde oefening kleven en in hoeverre een oefening het gewenste effect heeft.

Waarschuwing voor fitnessmiddelen: ‘Zijn gevaarlijker dan je denkt’

Share this post