Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Soa Aids Nederland: ‘Jongeren weten niet meer dat je een condoom moet gebruiken’

toename soa-testen, soa's, GGD, Soa Aids Nederland, RIVM

GGD’s hebben vorig jaar meer soa-testen afgenomen, waaruit is gebleken dat ook meer mensen soa’s hadden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zag in 2022 voor het eerst weer meer raadvragers dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie. De gevonden soa’s kwamen vooral voor bij jonge mensen. Hoe komt dit?

Het aantal gonorroe-gevallen steeg sterk. Vorig jaar werden er 33 procent meer gonorroe-diagnoses vastgesteld dan in 2021. De grootste stijging van deze soa was vooral onder vrouwen en heteroseksuele mannen te zien. Het gaat over een toename van 75 procent bij vrouwen en 58 procent bij heteroseksuele mannen. In totaal werden er vorig jaar 10.600 gevallen van gonorroe vastgesteld. Het overgrote deel werd bij mannen vastgesteld. Bovendien merkt het RIVM dat gonorroe in het laatste kwartaal van 2022 relatief vaker werd vastgesteld bij hoogopgeleide mensen onder de 25 jaar en mensen met een Nederlandse afkomst. Maar waar wordt die grove stijging door veroorzaakt?

Oorzaak van toename soa

Soa Aids Nederland vindt de stijging in het aantal soa’s geen verrassing. Volgens de stichting wordt de stijging veroorzaakt doordat er in Nederland te weinig voorlichting is over soa’s en het voorkomen hiervan. „Uit eigen onderzoek onder jongeren blijkt dat vier op de tien jongeren bij een onenightstand geen condoom gebruikt”, benadrukt Soa Aids Nederland. Ook cijfers van het RIVM lieten eerder zien dat jongeren minder vaak een condoom gebruiken.

De stichting wil dat de Vrij Veilig campagnes terugkomen. Deze zijn ruim tien jaar geleden gestopt. „Hierin werden jonge mensen gewezen op het gebruik van een condoom”, legt een woordvoerster uit. „Na jaren van afwezigheid van deze campagnes, merk je dat jonge mensen niet meer op de hoogte zijn van hoe ze zich kunnen beschermen.”

Chlamydia groter dan gonorroe

De soa chlamydia wordt nog steeds vaker gevonden dan gonorroe. Bij 21,2 procent van de heteroseksuele mannen kwam in een test naar voren dat ze chlamydia hadden, hetzelfde gold voor 17,9 procent van de vrouwen. Voor de coronapandemie was dit anders. Toen werd er bij 18,4 procent van de mannen en 15,3 procent van de vrouwen bij een test chlamydia gevonden. Wederom vindt het RIVM het opvallend dat deze stijging vooral te zien was bij mensen onder de 25 jaar.

Kijkers ontroerd bij slotaflevering Floortje Gaat Mee: ‘Wat een prachtige documentaireserie’

Share this post