Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Aan deze symptomen kun je herkennen dat je veel stress hebt

Iedereen heeft stress, en dat kan flink erger worden als je allerlei ballen tegelijk in de lucht moet houden. Wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je dierbaren, je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd goed voor jezelf en je gezin moet zorgen en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog.

Nooit meer stress voelen is een doel dat voor de meeste mensen niet haalbaar is, maar het is handig, zo niet een must, om je eigen grenzen te leren herkennen. Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: series kijken, een boek lezen of lekker een dutje doen met je telefoon uit. Er zijn een aantal duidelijke symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te hoog zit in je stress en dat het tijd is om actie te ondernemen.

Symptomen die wijzen op stress

1. Je hebt uit het niets een woede-uitbarsting

Woede is vaak een gevolg van heftige stress of angsten. Je maakt je druk om een deadline of om je relatie, omdat je het gevoel hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. En wanneer je de controle kwijt bent, reageer je het vaak af door uitbarstingen.

2. Stress door last van je darmen

Je buik wordt ook wel het tweede brein genoemd. Dit is omdat de buik minstens evenveel zenuwcellen als je daadwerkelijke brein bevat en er een duidelijk verband is tussen onze buik en ons brein. De vlinders die je in je buik voelt als je verliefd bent, zijn hier een goed voorbeeld van. Als je vaak pijn in je buik hebt, last van diarree of andere darmklachten hebt, geeft je lichaam een signaal af. Stress zou hiervan heel goed de boosdoener kunnen zijn.

3. Je eetgewoontes zijn niet goed

Te veel eten, te weinig eten of helemaal niet eten zijn duidelijke symptomen dat je stress hebt. Wanneer je geen goede dingen in je lichaam stopt, komt er ook weinig goeds uit. Wanneer je de tijd neemt om na te denken over wat voor voedsel je gaat eten, krijg je een klein stukje controle terug: dit geeft je iets meer rust.

4. Je bent kapot, maar valt maar niet in slaap

Dit is een herkenbare situatie voor de meesten van ons: je ligt vroeg in je bed met de gedachte dat je een heerlijke negen uur slaap kunt pakken, maar voor je het weet is het half twee ’s nachts en zit je halverwege een nieuwe serie op Netflix. Het klinkt vreemd, maar wanneer je echt uitgeput bent, kan het juist moeilijk worden om goed te slapen.

Als je niet genoeg slaap krijgt, verhoog je de stress in je lichaam en gaat je lichaam werken op adrenaline; dit zorgt er voor dat je slecht in slaap kunt vallen. Probeer eens een boek te lezen voordat je gaat slapen en je telefoon uit te zetten; je zult merken dat dit al een verschil maakt.

5. Je hebt spierpijn die je niet kunt verklaren

Spierpijn en geen bijzondere work-out gedaan? Ook hier zou je lichaam je weleens iets kunnen vertellen. Spierpijn is één van de meest voorkomende klachten als het om stress gaat. Dit komt omdat je de hele dag je schouders, kaak en nek aanspant.

6. Je geheugen laat je in de steek

Wanneer je gestrest bent, heb je vaak ook het gevoel dat je hoofd overloopt en je gek wordt. Stress zorgt voor een storing in het gedeelte van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat, maar zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen niet gemakkelijk terug kunt halen. Op de meest simpele vragen als ‘wat is je adres?’ kun je geen antwoord geven en ben je even totaal blanco. Best eng dat je zulke dingen niet kunt herinneren, maar als je even rustig ademhaalt en je gedachten ergens anders op focust, komt het antwoord later gewoon in je op.

7. Je immuunsysteem staat op instorten

Mensen die onder veel stress staan, grijpen vaak naar ongezonde manieren om zichzelf beter te voelen. Denk hierbij aan junkfood eten, roken, drinken en toch nog even die extra Netflix-aflevering kijken in plaats van slapen: allemaal factoren die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of ziektes op langere termijn. En dat willen we in deze periode natuurlijk juist voorkomen.

8. Je hebt koude voeten of handen

De meest voor de hand liggende reden voor koude voeten en handen is natuurlijk kou. Toch kan het ook wijzen op stress. Kou en stress hebben namelijk hetzelfde effect op het lichaam. Bij kou en stress vernauwen de bloedvaten in de handen, voeten, oren en neus zich, zodat er minder bloed doorheen stroomt. Het bloed moet namelijk je belangrijke organen warm houden. Zonder deze organen kun je niet leven.

9. Door stress bijna geen zin meer in seks

Seks is eigenlijk een supergoede manier om je stress los te laten, maar wanneer je te gestrest bent, heb je juist geen of minder zin in seks. Bij de meesten gaat dit dus niet goed samen. Wanneer je je stress vermindert, heeft dit dus ook een positief effect op je seksleven en daarmee vaak ook op je relatie.

10. Je bent cynisch

Niet alleen lichamelijke klachten kunnen signalen zijn dat je te veel stress hebt. Ook veranderingen in je psychische gesteldheid en in je gedrag kunnen hierop wijzen. Cynische opmerkingen, zeker als het over het werk gaat, zijn een teken dat je opgebrand bent. Het cynisme ontstaat door een gebrek aan vertrouwen en hoop.

Herkenbaar? Deze zes manieren zijn wetenschappelijk bewezen goed tegen stress.

Wat een uurtje wandelen per dag met je lichaam doet

Share this post