Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Je kan weer subsidie aanvragen voor een elektrische auto: dit is wat je moet weten

elektrische auto, subsidie

Mensen die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen, kunnen daar sinds vandaag subsidie voor aanvragen. Op die manier wil de overheid elektrische auto’s stimuleren. Er is 2950 euro subsidie beschikbaar voor nieuwe auto’s, wat 400 euro minder dan vorig jaar is. Voor tweedehands auto’s blijft het bedrag 2000 euro.

De regeling was vorig jaar behoorlijk populair: de subsidiepot voor nieuwe volledig elektrische auto’s was toen eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro. Dat is 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Meer subsidie voor elektrische auto’s dan vorig jaar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst gepubliceerd met daarop verschillende automerken en modellen die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidieregeling.  Doordat het bedrag per auto is verlaagd, kunnen meer mensen een gesubsidieerde auto aanschaffen.

Om je even een duidelijk beeld te geven: het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar. Stel, jij loopt de subsidie mis, wees dan niet getreurd. Waarschijnlijk bespaar je jezelf dan onverwachte kosten.

Beter voor het milieu

Dat de subsidie nodig is, blijkt uit een kleine rondgang over tweedehands autosite Autoscout24.nl, schrijft Business Insider. Daar staan in totaal minder dan 10.000 elektrische vierwielers te koop (op een totaal van bijna 200.000). Slechts 1.892 daarvan zijn onder de 30.000 euro te verkrijgen. 7.928 auto’s kosten meer dan dat. De vraag naar tweedehands elektrische auto’s is enorm, maar het aanbod vele malen kleiner. Dat komt mede door het gebrek van aanwas van nieuwe auto’s op de markt over de afgelopen jaren.

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Anders dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, stoten die geen schadelijke stoffen uit. Dat scheelt in elk geval lokale luchtvervuiling. In hoeverre ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert door het gebruik van elektrische auto’s, is onder meer afhankelijk van de manier waarop de stroom waar de auto op rijdt is opgewekt.

Safarireis wordt voorbereid in Massa is Kassa: ‘Ik ben bang voor kannibalen en apenvlees’

Share this post