Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Even opletten: aan deze 13 symptomen herken je dat je veel stress hebt

stress symptomen, lichaam, stress herkennen

Iedereen heeft weleens last van stress, de een wat meer dan de ander. De stress kan flink erger worden als je allerlei ballen tegelijk in de lucht moet houden. Maar ons lichaam is slim – met allerlei aanwijzingen laat jouw lichaam weten dat het even te veel wordt. Welke stress-symptomen vertoont het lichaam als je te veel hooi op je vork neemt?

Wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je dierbaren, je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd goed voor jezelf en je gezin moet zorgen en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog.

Nooit meer stress voelen is een doel dat voor de meeste mensen niet haalbaar is, maar het is handig, zo niet een must, om je eigen grenzen te leren herkennen. Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: series kijken, een boek lezen of lekker een dutje doen met je telefoon uit.

13 stress-symptomen die je kunt herkennen

Er zijn een aantal duidelijke stress-symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te hoog in je stress zit en dat het tijd is om actie te ondernemen.

1. Je hebt je emoties niet onder controle

Woede is vaak een gevolg van heftige stress of angsten. Je maakt je druk om een deadline of om je relatie, omdat je het gevoel hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. En wanneer je de controle kwijt bent, reageer je het vaak af door uitbarstingen.

2. Last van je buik door stress

Je darmen worden ook wel jouw tweede brein genoemd. Dit is omdat de buik minstens evenveel zenuwcellen als je daadwerkelijke brein bevat en er een duidelijk verband is tussen onze buik en ons brein. De vlinders die je in je buik voelt als je verliefd bent, zijn hier een goed voorbeeld van. Als je vaak pijn in je buik hebt, last van diarree of andere darmklachten hebt, geeft je lichaam een signaal af. Stress zou hiervan heel goed de boosdoener kunnen zijn.

3. Spanning in je lichaam door stress

Zitten jouw nek en schouders altijd vast? Heb je last van spierpijn, maar heb je geen bijzondere workout gedaan? Ook hier zou je lichaam je weleens iets kunnen vertellen. Spierpijn is één van de meest voorkomende klachten als het om stress gaat. Dit komt omdat je de hele dag je schouders, kaak en nek aanspant.

4. Hoofdpijn door stress

Een van de meest voorkomende stress-symptomen: hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door die verkrampte nek- en schouderspieren.

5. Hyperventilatie door stress

Als je veel last hebt van stress, dan kan jouw ademhaling daar op reageren. Vaak ademen mensen met stress hoger en sneller dan goed voor ze is. Dit kan zorgen voor een suboptimale ademhaling, wat uiteindelijk kan uitmonden in chronische hyperventilatie.

Ademhalingsexpert vertelt: ‘Als je ervaart hoeveel kracht er in jouw ademhaling zit, dan heb je goud in handen’

6. Hartritmestoornissen als stress-symptoom

Als je gestrest bent, dan merk je vast dat je te maken krijgt met een hogere hartslag. Voor even is dat niet erg, maar langdurige stress kan een veroorzaker zijn van verschillende vervelende lichamelijke klachten. Het is bijvoorbeeld een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen, lezen we op de website van de Hartstichting.

7. Je krijgt geen hap door je keel

Vaak zien we dat mensen die last hebben van stress, geen hap door hun keel kunnen krijgen. Dat heeft te maken met het hormoon catecholamine, dat zorgt voor het verzadigingsgevoel. Stress wordt vanuit onze evolutie namelijk in onze hersenen gelinkt met ‘vluchten’. Het vluchten is belangrijker dan eten, waardoor eten (en dus de eetlust) ondergeschikt raakt. Het resultaat: je hebt geen honger meer.

8. Je bent kapot, maar valt maar niet in slaap

Je ligt vroeg in je bed met de gedachte dat je negen uur slaap kunt pakken, maar voor je het weet is het half twee ’s nachts en zit je halverwege een nieuwe serie op Netflix. Het klinkt vreemd, maar wanneer je echt uitgeput bent, kan het juist moeilijk worden om goed te slapen. Als je niet genoeg slaap krijgt, verhoog je de stress in je lichaam en gaat je lichaam werken op adrenaline. Adrenaline zorgt er op zijn beurt juist weer voor dat je slecht in slaap valt. Probeer eens een boek te lezen voordat je gaat slapen en je telefoon uit te zetten. Je zult merken dat dit al een verschil maakt.

13 feiten en fabels over slaap: welke mythes moet je (niet meer) geloven?

9. Je geheugen laat je in de steek

Wanneer je gestrest bent, heb je vaak ook het gevoel dat je hoofd overloopt en je gek wordt. Stress zorgt voor een storing in het gedeelte van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat, maar zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen niet gemakkelijk terug kunt halen. Op de meest simpele vragen als ‘wat is je adres?’ kun je geen antwoord geven en ben je even totaal blanco. Best eng dat je zulke dingen niet kunt herinneren, maar als je even rustig ademhaalt en je gedachten ergens anders op focust, komt het antwoord later gewoon in je op.

10. Je immuunsysteem staat op instorten

Mensen die onder veel stress staan, grijpen vaak naar ongezonde manieren om zichzelf beter te voelen. Denk hierbij aan junkfood eten, roken, drinken en toch nog even die aflevering van een serie bingen in plaats van slapen: allemaal factoren die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of ziektes op langere termijn. Maar dat wil je in deze periode natuurlijk juist voorkomen.

11. Je hebt koude voeten of handen

De meest voor de hand liggende reden voor koude voeten en handen is natuurlijk kou. Toch kan het ook wijzen op stress: kou en stress hebben namelijk hetzelfde effect op het lichaam. Bij beiden vernauwen de bloedvaten in de handen, voeten, oren en neus zich, zodat er minder bloed doorheen stroomt. Het bloed moet namelijk je belangrijke organen warm houden. Zonder deze organen kun je niet leven.

12. Door stress bijna geen zin meer in seks

Seks is in feite een goede manier om je stress los te laten. Maar helaas, wanneer je te gestrest bent, heb je juist geen of minder zin in seks. Bij de meesten gaat dit dus niet goed samen. Wanneer je je stress vermindert, heeft dit dus ook een positief effect op je seksleven.

13. Je bent cynisch

Niet alleen lichamelijke klachten kunnen signalen zijn dat je te veel stress hebt. Ook veranderingen in je psychische gesteldheid en in je gedrag kunnen hierop wijzen. Cynische opmerkingen, zeker als het over het werk gaat, zijn een teken dat je opgebrand bent. Het cynisme ontstaat door een gebrek aan vertrouwen en hoop.

Herkenbaar? Deze zes manieren zijn wetenschappelijk bewezen goed tegen stress.

Share this post