Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Stoptober is begonnen: duizenden mensen gaan de strijd aan met hun rookverslaving

roken, stoptober, rookverslaving

Het is 1 oktober en dat betekent dat het weer tijd is voor Stoptober. Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen van hun sigarettenverslaving af te komen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat mensen die het lukt om vier weken te stoppen, vijf keer meer kans hebben dan andere rokers om het blijvend vol te houden.

Meer dan 50.000 Nederlanders doen mee aan Stoptober

De stopmaand is een initiatief van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, het Longfonds, de Hartstichting en KWF. Deelnemers krijgen via een app dagelijks begeleiding en steun bij hun poging.

Volgens de organisatoren doen jaarlijks meer dan 50.000 Nederlanders mee met Stoptober en delen zij ervaringen met elkaar op social media. En juist dat delen van ervaringen, is wat het stoppen enigszins makkelijker maakt. Samen stoppen is namelijk een stuk makkelijker dan alleen, weten de organisaties.

Bekende Nederlanders doen ook mee aan Stoptober

Ook bekende Nederlanders doen mee aan de stoppoging, zoals Formule 1-analist Tim Coronel, journalist Arno Kantelberg, zangeres Eva Simons en zanger en acteur Tommie Christiaan. „De gezondheidsrisico’s, de maatschappelijke uitsluiting, de stank, stress, het geld, onze kinderen die opgroeien met het beeld van zo’n smerig ding in Papa zijn mond. We weten allemaal dat het niet goed is en toch gaan we ermee door en houden we onze verslaving in stand”, schrijft Christiaan onder de Instagram-foto waarin hij deelt te stoppen met roken.

Hij geeft toe nog nooit een echt serieuze poging te hebben gedaan om te stoppen met rokken, maar gaat er nu vol voor. „Ik kan wel uren lang doorpraten over hoe ik er nu insta, maar heb nog nooit een serieuze poging gedaan, dus wil nog niet te hoog van de toren blazen, maar zoals Pipi Langkous altijd zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het kan!’”

Positieve effecten van stoppen met roken

Volgens de organisatoren is 28 dagen lang stoppen net lang genoeg om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Het ademen gaat dan vervolgens makkelijker, het smaak- en reukvermogen is verbeterd, de kans op een hartinfarct, op mondholte-, slokdarm- en longkanker is gedaald én er is een hoop geld bespaard. Een roker die namelijk een pakje per dag rookt, spendeert jaarlijks maar liefst drieduizend euro aan sigaretten. Met dat geld kan een hele mooie vakantie naar de zon worden bekostigd!

‘Mijn borstvoedingsavontuur is niet zo gelopen zoals ik het had bedacht en gewild’

Share this post