Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Wie sport heeft een hogere pijngrens dan de bankzitter, blijkt uit onderzoek

pijngrens sporten onderzoek

Ja, ja, ja, we weten het heus wel, sporten is gezond. Voor je mentale en fysieke gesteldheid en een hele hoop andere zaken. Maar nieuw onderzoek toont aan dat sporten óók nog eens je pijngrens verhoogt. Wederom een reden om van de bank af te komen.

Nieuw Noors onderzoek, waar het wetenschappelijke Scientias over schrijft, toont namelijk aan dat onze tolerantie voor pijn hoger wordt door sport. De wetenschappers onderzochten 10.000 deelnemers en ontdekten: hoe meer beweging, hoe hoger de pijngrens.

Onderzoek naar sporten en pijngrens

Eerder werd door onderzoekers al geconcludeerd dat meer fysieke activiteit chronische pijn zou verminderen of zelfs voorkomen. Dit doordat de pijngrens steeg. Maar voor het Noorse onderzoek gingen de wetenschappers nog dieper in op de materie. Ze gebruikten data uit een langlopend bevolkingsonderzoek en specifieke onderzoeken over pijntolerantie. Waarbij deelnemers hun hand zo lang mogelijk in ijskoud water moesten houden. Overigens schreef Metro eerder over een soortgelijke studie, eveneens met een bak ijskoud water. Destijds concludeerden de onderzoekers dat schelden ook de pijngrens verhoogt én de sportprestaties verbetert.

Volgens de Noorse onderzoekers bleken de actieve deelnemers een hogere pijngrens te hebben dan de deelnemers met een niet-actieve leefstijl. En de personen die véél sportten tijdens de onderzoeksperiodes hadden een nóg hogere pijngrens.

Meer beweging bij chronische pijn

Volgens de onderzoekers zijn deze uitkomsten interessant voor mensen met chronische pijn. „Fysiek actief zijn en blijven gedurende lange tijd kan je pijngrens verhogen. Wat je ook doet aan beweging, het belangrijkste is dat je iets doet”, aldus de onderzoekers.

Onderzoeker Anders Årnes legt uit dat er kleine verschillen bleken te zijn in het type training. Zo bleek dat een zogenoemde High Intensity Interval Training (HIIT) voor een hogere pijntolerantie zorgde dan bijvoorbeeld een gematigde intensieve duurtraining. Maar de belangrijkste ontdekking is toch wel dat activiteit beter is dan inactiviteit. Daarom raden de onderzoekers aan om een activiteit te kiezen die je volhoudt, kunt inbouwen in het dagelijks leven en die je leuk vindt. „Dan houd je het langer vol en associeer je het ongemak dat je ervaart tijdens het sporten met iets positiefs en plezierigs.” De resultaten waren volgens de wetenschappers overduidelijk. Verschillen tussen mannen en vrouwen bleken er daarnaast niet te zijn.

Dit is waarom je inkakt na het eten en hoe je dat kunt vermijden

Share this post