Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Geen tweets, maar ‘truths’: social media-app van Trump vanaf morgen online

donald trump, live toespraak, fox news, youtube, twitter ban, big tech shutdown

Truth Social, zo heet het nieuwe sociale netwerk van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Morgen wordt de app naar verwachting gelanceerd in de App Store van Apple. De app belooft een ‘censuurvrije ervaring’ te bieden.

Sinds afgelopen woensdag kunnen enkele honderden gebruikers de eerste versie van de app al testen, meldt persbureau Reuters. Wie een snelle blik op de app werpt, zou zeggen dat hij op Twitter is beland. Truth Social lijkt sterk op het gerenommeerde platform, waarop Trump tot ruim een jaar geleden zelf zeer actief was.

Truths en re-truths

In de app van Trump worden tweets ‘truths’ genoemd en retweets hebben de naam ‘re-truths’ gekregen. Ook kunnen gebruikers, zoals ze van Twitter gewend zijn, mensen volgen en komen er nieuwsberichten op de feed voorbij van goedgekeurde media. Chatten zou nog niet kunnen in de eerste versie van de app. Ook worden er nog geen advertenties getoond.

Trump besloot zijn eigen social mediaplatform op te zetten nadat hij ruim een jaar geleden definitief van Twitter, Facebook en YouTube werd verbannen vanwege opruiing. Social media speelden voor hem een belangrijke rol. Zo had Trump voor zijn ban op Twitter zeker 88 miljoen volgers en was hij vrijwel iedere dag actief op het platform.

Later spande de voormalig president nog een rechtszaak tegen Twitter aan. Hij claimde dat het social mediabedrijf politiek bevooroordeeld was en dat dit „uiterst gevaarlijk voor het open democratisch debat” zou zijn. Twitter ontkende dit.

Trump keert terug naar social medialand

Sinds de oud-president op geen enkel groot social mediaplatform meer welkom is, heeft hij geen manier meer om met zijn achterban in contact te blijven. Om die reden besloot hij een eigen app te ontwikkelen. Afgelopen oktober kwamen de eerste plannen daarvoor naar buiten. Wanneer de lancering zou plaatsvinden bleef lange tijd onduidelijk. Met lancering van Truth Social morgen, is Trump na maanden weer terug in social medialand.

Truth Social is gemaakt door het nieuwe bedrijf Trump Media & Technology. Naast de app wil het bedrijf later ook nieuws, podcasts en andere vormen van entertainment aan gaan bieden.

NAVO verwacht grootschalige aanval op Oekraïne: ‘Kans is zeer groot’

Share this post