Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Feit of fabel over sport? ‘s Morgens voor werk sporten zorgt voor een productievere werkdag

voor werk sporten, bewegen, wandelen

Het internet staat vol zin en onzin, ook over sport. In deze rubriek zoeken we uit hoe het precies zit. Is het een feit, of een fabel? We gaan in gesprek met verschillende experts op het gebied van bewegen en sport. Met vandaag: ‘s morgens voor werk sporten zorgt voor een productievere werkdag.

Komt ‘s morgens een rondje hardlopen of voor dag en dauw in de sportschool staan jouw concentratievermogen ten goede? Metro sprak erover met Maureen Ros, bewegingswetenschapper en specialist Fit en Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Productiever door te sporten

Volgens Ros zijn mensen die consistent aan sport doen zowel fysiek als mentaal fitter dan mensen die veel stil zitten. „Het is aannemelijk dat die mate van fitheid ook doorstraalt in de productiviteit op de werkvloer.” Dat zien we volgens de specialist ook terug in het ziekteverzuim: medewerkers die regelmatig sporten verzuimen minder.

‘s Morgens sporten is een manier om gelijk ‘aan’ te staan, vertelt ze. Het helpt om jouw bloed meteen door je lichaam te laten stromen. „Het bloed gaat direct door naar je hersenen, wat ervoor kan zorgen dat de werking van jouw hersenen verbetert. Dit kan een positieve invloed hebben op zowel jouw denkvermogen als jouw concentratie, wat resulteert in een productievere werkdag.”

Niet per se ‘s morgens

Toch is het extra vroeg zetten van de wekker volgens Ros niet nodig als je dat niet ziet zitten. Sporten en bewegen heeft volgens haar zeker een grote invloed op de productieve werkdag, maar in de ochtend sporten is volgens haar niet per se de holy grail om productiever te worden. Volgens de specialist is regelmatig bewegen veel belangrijker dan de tijd waarop je sport. „Als jij het fijn vindt om ‘s morgens te sporten, dan moet je dat vooral doen. Maar regelmatig later op de dag sporten heeft net zo veel invloed op je lichaam en brein.”

Ros raadt dan ook aan om bij jezelf na te gaan of je een ochtendmens of een avondmens bent. „Sommige mensen vinden het fijn om ‘s morgens te sporten, andere mensen totaal niet. Het belangrijkste zit ‘m in het vinden van een moment om consistent te sporten, zodat je regelmatig bewegen in jouw leefstijl integreert.”

Feit of fabel over sport? Kort en intensief sporten is beter voor je gezondheid dan een duurtraining

Ontspannen

Bewegen is daarbij ook nog eens een fijne manier om te ontspannen, vertelt ze. „Als jij ‘s morgens nog geen stress hebt, maar na een lange werkdag juist wel, dan kan het voordeliger zijn om jouw sportmoment na je werkdag in te plannen. Sporten en bewegen helpt namelijk bij de stressregulatie in je lichaam. Bij veel stress hebben we veel cortisol in ons lijf, en bewegen helpt ons om dat stresshormoon te reduceren. Dit zorgt er niet alleen op het moment voor dat de stress minder wordt, maar ook dat je in de toekomst beter om kan gaan met stressvolle situaties.”

Volgens de specialist hoef je overigens echt geen uren hard te lopen of workouts met hoge intensiteit te doen. „Buiten een rondje matig intensief wandelen kan al wonderen doen. Trainen met een hoge intensiteit levert jouw lichaam vaak alleen maar meer stress op. Dat geldt ook voor ‘s avonds: als je na een werkdag wilt ontspannen, dan helpt sporten met een matige intensiteit hier beter bij.”

Conclusie

‘s Morgens voor werk sporten zorgt voor een productievere werkdag. Oordeel: waar. In de ochtend sporten of matig intensief bewegen kan zorgen voor een betere bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor je een productievere werkdag hebt. Maar pin je niet te veel vast aan de ochtend: volgens Ros word je ook een productiever mens als je regelmatig beweegt. Of dat ‘s morgens of ‘s avonds is, maakt volgens haar niet zo veel uit.

Wil jij dat we een stelling over sport tot op de bodem uitzoeken? Mail naar sharon.van.der.werf@mediahuis.nl o.v.v. ‘Feit of fabel over sport’ en we zoeken voor je uit of het een feit of een fabel is. Het vorige artikel uit deze reeks vind je hier.

Feit of fabel over sport: 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl

Share this post