Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Deze relatietherapeut schetst 5 giftige types in een relatie: ‘Begint met ‘love bombing”

Toxische relatie types partner relatietherapeut

Een toxische, oftewel giftige, relatie kan nogal wat impact hebben op een mensenleven. Het kan dan ook best nuttig zijn als je het één en ander van giftige types kunt herkennen. Relatietherapeut Cathy Press schetst vijf types die je volgens haar het beste bij het vuilnis kunt zetten.

Eerder schreef Metro over 5 signalen die erop wijzen dat je relatie van een toxisch kaliber is. Dit keer is het tijd om de toxische types eens onder de loep te nemen en te bekijken welke eigenschappen kleven aan een giftige partner.

Giftige partners in een relatie

Press zag in haar 25 jaar als relatietherapeut heel wat toxische relaties voorbij komen. Ze benadrukt tegenover het Amerikaanse CNBC dat in de meeste gevallen iemand controle of macht probeert uit te oefenen op de ander. De therapeut vertelt dat dit soort types in de eerste fase van de relatie nog niet zo zorgwekkend overkomen. Integendeel, de kans is groot dat ze in eerste instantie aan ‘love bombing’ doen, waarbij ze je overladen met complimenten en bevestiging, je verwennen en op handen dragen.

Maar Press somt vijf types op die geneigd zijn een giftige kant op te gaan of graag de behoefte hebben een partner of relatie te domineren en te bepalen.

Relatietherapeut schetst 5 types

1. De charmeur

Volgens Press zorgt de charmeur ervoor dat het begin van een relatie voelt als een romantische Hollywood-film. Deze charmeur zet je op een voetstuk, vertelt je precies wat je wilt horen en benadrukt steeds hun oprechte gevoelens, waardoor ze een vals gevoel van veiligheid creëren. „Hun bedoeling is om je het gevoel te geven dat je ze iets ‘verschuldigd bent’ omdat ze zo aardig voor je zijn.” Later in de relatie kan het zo zijn dat je je gevangen of schuldig voelt omdat je ook aan je eigen behoeften denkt. Maar tegelijkertijd het idee hebt dat je verantwoordelijk bent voor de behoeften van je partner.

2. De pestkop

De pestkop probeert zijn of haar partner te intimideren, maar hoeft daarbij niet altijd fysiek geweld te gebruiken. Zij zijn volgens Press de expert op het gebied van passief-agressief gedrag. Wat je daaronder kunt verstaan? Mokken, negeren of weigeren tegen je te praten bijvoorbeeld. Deze pestkop heeft vaak het idee dat ze een partner mogen ‘straffen’ en wraakzuchtig mogen handelen. Vraag je je constant af wat je nu precies verkeerd hebt gedaan? Of maak je je zorgen over de reactie van jouw partner? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat je een pestkop aan de haak hebt geslagen.

3. Mindfucker

Deze types zijn behoorlijk geraffineerd in het spelen van spelletjes die je hoofd op hol brengen. Hierdoor kun je soms nog maar moeilijk zien wat nu de realiteit is. Ze kunnen je ‘gaslighten’ (de waarheid verdraaien om een ander te doen twijfelen), jouw uiterlijk bekritiseren, je uitlachen of bespotten en proberen hun eigen gedrag te ontkennen of te bagatelliseren. Volgens de relatietherapeut zorgt dit gedrag ervoor dat je uiteindelijk van het voetstuk, waar je in eerste instantie werd opgezet, lazert. Wat effect heeft op jouw zelfvertrouwen en waardoor je vaker aan jezelf gaat twijfelen. „Je kunt zelfs gaan geloven dat jij de schuldige bent qua hoe zij jou behandelen.”

4. De afdwinger

‘Nemers’ zijn opdringerig en zijn er vaak op uit om je in ongemakkelijke situaties te dwingen. Soms oefenen ze op subtiele wijze druk uit en manipuleren je dingen te doen die zij graag willen. Daarnaast negeren zij jouw behoeften. Dit giftige gedrag kan ervoor zorgen dat je je vernederd voelt, dat je je schaamt of dat vrienden, en uiteindelijk ook jijzelf, jou niet meer herkennen.

5. De bezitterige

Het doel van deze ‘vasthouder’ is om jou afhankelijk van hem of haar te maken. Daardoor wordt het namelijk makkelijker om invloed op je uit te oefenen. Meestal gebeurt dit in het begin van de relatie, waarin men veel tijd samen doorbrengt en minder tijd besteedt aan vrienden, familie of ambities en werk. Deze bezitterige types willen dat je constant bij hen bent en hen de hele dag berichten stuurt. Reageer je niet snel genoeg? Dan is er ruzie in de tent. Daarnaast kan het zo zijn dat deze persoon constant wil weten met wie en waar je bent en zelfs de wachtwoorden van jouw accounts wil beheren.

Advies voor giftige relaties

Mocht je nu een van de bovenstaande types herkennen, dan geeft Press nog wat advies om hiermee om te gaan. „Hoe langer je in een toxische relatie blijft, hoe moeilijker het wordt om weg te gaan. Daarnaast zal zo’n relatie een slechte invloed zijn op jouw mentale gezondheid, werk en andere relaties en sociale contacten.”

De relatietherapeut moedigt aan om grenzen te stellen en om jezelf af te vragen: ‘Waarom zou iemand die zegt dat hij of zij om me geeft, kwetsende dingen doen?’ Press benadrukt dat giftige of controlerende types nog heftiger worden als ze het idee krijgen dat ze de macht over jou kwijtraken. „Omring je met vrienden, familie of professionals. Die je kunnen helpen bij het op een rijtje zetten van gevoelens en het veilig beëindigen van de relatie.” Om vervolgens op een veilige en rustige manier de boel te kunnen verwerken.

‘Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger’, klopt dat?

Share this post