Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Hoe lang duurt de perfecte powernap? Te lange dutjes blijken niet best voor je gezondheid

dutje dutjes powernap slapen

Sommigen zweren bij een dutje of powernap na een lange dag, of nacht. Maar hoewel een klein tukje best heilzaam kan zijn, moeten we zeker niet te lang blijven liggen. Te lang dutten is namelijk niet al te best voor onze gezondheid, blijkt uit onderzoek.

Een powernap is wellicht korter dan je dacht. Het gaat een slaapje van 10 a 25 minuten. De welbekende Spaans siësta duurt meestal 30 minuten en in sommige gevallen langer. Mocht je trouwens snurken en dat willen voorkomen? Zo doe je dat.

Te lange dutjes slecht voor gezondheid

In Spanje is de hele cultuur ingericht op de welbekende siësta, waarbij de Spanjaarden oorspronkelijk dus in de middag ook echt even de ogen sluiten. Maar in meerdere landen zweren inwoners bij een korte pauze met gesloten ogen. Een kort dutje kan namelijk zeker herstellend werken. Maar niet te lang. Want als je de 25 minuten voorbij gaat, dan kan het zo zijn dat je in fase 3 van de slaap belandt, oftewel de diepe slaap. En dan voel je je minder fris als je wakker wordt.

Maar langere dutjes hebben ook effect op je gezondheid. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat lange dutjes niet bevorderlijk zijn voor de fysieke toestand. En ook de Britse The Guardian schreef erover. Daarvoor namen de onderzoekers de Spaanse regio Murcia onder de loep en concludeerden zij dat de langere siësta’s het niet al te best deden. Degenen die siësta’s van 30 minuten of langer namen, in vergelijking met mensen die geen dutjes deden, hadden meer kans een hogere BMI, oftewel de maatstaf voor een gezond lichaamsgewicht.

Onderzoek naar de Spaanse siësta’s

Maakt slapen je dan dik? Die redenering kun je volgens de onderzoekers ook omdraaien. Overgewicht maakt je slaperig. Maar de langere dutjes werden ook gelinkt aan hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Hoewel meerdere factoren meespelen bij de algehele gezondheid, zoals wel of niet roken, voeding, hoeveelheid beweging, heeft ook een overmaat aan slapen invloed. Eerder onderzoek toonde ook een relatie tussen siësta’s en overgewicht in het buikgebied aan.

Overigens bleek uit het onderzoek dat 60 procent van de Spanjaarden geen dutjes meer doet gedurende de dag. Ben je toch een fan van een discodutje op z’n tijd? Houd het dan bij de 25 minuutjes, dan levert het je net een beetje extra energie op.

Slechte slaper? Dit tempert nadelige gezondheidseffecten daarvan

Share this post