Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Pissebedden bezorgen Utrecht onderscheiding, dit is waarom

vlinder, insect, tuin, bodemdieren

Utrecht mag er zijn als het gaat om de aanwezigheid van ‘bodemdieren’. Vooral spinachtigen, pissebedden en kevers krioelen er rond. Ze hielpen de stad aan de merkwaardige titel Bodemdierenstad van het Jaar, die voor het eerst is toegekend door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie.

Dat niet alleen, de dierenbodemweek is nu ook nog aan de gang. Tot en met vrijdag kan jij nog beestjes tellen in je tuin.

‘Een gezonde, levende bodem is overal belangrijk’

Naast dat het beschouwd wordt als de Domstad, is Utrecht nu dus ook de Bodemdierenstad. Dat komt omdat de stad een grote diversiteit heeft aan bodemdieren. Al bleken naaktslakken, huisjesslakken en miljoenpoten wat minder massaal aanwezig. Wel werd de rookwants ontdekt, die pas sinds 1987 in ons land voorkomt. Molshopen werden in Utrecht niet waargenomen.

Om die bijzondere onderscheiding te verdienen, is het belangrijk dat een stad veel aandacht besteedt aan bodemdieren in het centrum, en niet alleen maar in natuurgebieden of bij inwoners in de achtertuin. „Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden, voor alle inwoners”, stellen de initiatiefnemers.

„Een gezonde, levende bodem is natuurlijk overal belangrijk – maar in de stad nog belangrijker. Bodemdieren recyclen ook daar dode planten tot voedingsstoffen voor nieuw leven, voorkomen droogte en dienen zelf als voedsel voor zoogdieren en vogels. Regent het hard, dan staat de straat niet binnen de kortste keren blank als je goed voor je bodem zorgt”, leggen ze uit.

Bodemdierensafari

Naast Utrecht deden Rotterdam, Den Haag en Maastricht het ook heel goed. Mocht je nou benieuwd zijn hoeveel bodemdiertjes er in jouw plaats krioelen? Dan kan nog een paar dagen jouw steentje bijdragen. Je kunt je eigen waarneming doorgeven aan een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland op bodemdierensafari gaan. Ook toevallig: dit jaar geven ze extra aandacht aan het belang van bodemdieren, specifiek in de stad.

Iraanse topklimster Elnaz Rebaki vermist na wedstrijd zonder hoofddoek

Share this post