Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Ik ben zwanger, maar hoe weet ik of ik voldoende rust neem?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Lily: „Ik ben zwanger, maar hoe weet ik of ik voldoende rust neem?”

Hoe weet je dat? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Ik ben zwanger, maar hoe weet ik of ik voldoende rust neem?’

„Hai Lisa, 

Ik ben momenteel 22 weken zwanger en voel me goed, maar ik heb wel een drukke baan. Ik werk nog fulltime en vaak zelfs meer, ik merk dat ik het lastig vind om nee te zeggen en ik ben constant bezig. Daardoor vraag ik me soms af of ik wel voldoende rust neem. Hoeveel rust moet ik precies nemen?

– Groetjes,

Lily”

Het antwoord

„Hai Lily,

Allereerst, gefeliciteerd met je zwangerschap! Nu je een nieuw leven draagt, is het natuurlijk belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Rust is van cruciaal belang voor jou en je kleintje. Zo zou voldoende rusten volgens onderzoek bijdragen aan een gezond geboortegewicht. Met een drukke baan en sociaal leven kan het al snel gebeuren dat je over je eigen grenzen gaat en te weinig rust neemt. Luister daarom altijd naar je lichaam. Je lijf geeft signalen wanneer het rust nodig heeft. Voel je je moe, prikkelbaar of merk je dat je concentratie afneemt? Neem dan even een pauze en geef jezelf rust. Een middagdutje is écht geen slecht idee. Ga ook ‘s avonds op tijd naar bed. Gun jezelf elke nacht 7 tot 9 uur slaap.

Verder zijn er nog wat andere dingen om rekening mee te houden. Neem bijvoorbeeld geen onnodige fysieke belasting op je, vooral niet als je al vermoeid bent. Verdeel je taken gedurende de dag en vraag hulp bij zwaar werk. Vergeet niet dat je niet alles alleen hoeft te doen. Vraag gerust hulp, zowel op je werk als thuis. Vermijd ook zeker stressvolle situaties, want stress kan een negatieve invloed hebben op jou en je baby. Zoek daarom manieren om te ontspannen die bij jou passen. Meditatie, ademhalingsoefeningen en zwangerschapsyoga kunnen je hierbij helpen.

Ervaar je toch veel stress of vermoeidheid? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kennen jouw situatie het beste en kunnen je specifiek advies geven over rust nemen.

Voel je in ieder geval niet bezwaard om een stapje terug te doen op je werk of om die ene vriendin af te zeggen zodat je even extra kunt slapen. Zorg vooral goed voor jezelf, luister naar je lichaam en geniet van deze prachtige reis naar het moederschap.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Ik vind het lastig om mijn 18-jarige zoon los te laten’

Share this post