Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (6) is te dik, wat kan ik hieraan doen?’

kind te dik

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Karin: „Mijn zoon van zes is te dik, wat kan ik hieraan doen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (6) is te dik, wat kan ik hieraan doen?’

„Hoi Lisa, mijn zoon van zes jaar is te dik. Al van kleins af aan was hij stevig, maar sinds een jaar is hij echt te zwaar. Hij houdt van eten en dan vooral van ongezond eten. Snoep, chips, koek, hij krijgt er geen genoeg van. Maar ook met gewoon eten, zoals brood en avondeten, lijkt hij onverzadigbaar. Bovendien houdt hij niet van bewegen, hij houdt niet van sporten en speelt nauwelijks buiten. Nu weet ik in theorie wel wat ik moet doen, bewegen en gezond eten natuurlijk, maar in de praktijk is het lastig. Ik wil hem niet alles ontzeggen en hem om een streng dieet zetten, ik ben bang dat dit hem onzeker zal maken. Wat kan ik hieraan doen?

– Groetjes, Karin”

Het antwoord

„Hai Karin,

Wat vervelend dat je zoon te zwaar is. Het is denk ik inderdaad belangrijk om hier samen iets aan te doen. Zoals je zelf al aangeeft, is bewegen en gezond eten de oplossing. Hiervoor hoef je hem niet van alles te ontzeggen of verbieden, je kunt het namelijk ook juist vanuit een positieve manier benaderen. Maak bijvoorbeeld na schooltijd een lekkere monkeyplatter met gezond eten, in plaats van snoep of koek. Je vult hierbij een schaal met verschillende soorten fruit, groenten, noten en andere gezonde snacks. Het ziet eruit als een feestje, maar het is allemaal wél super gezond.

Let er daarnaast op dat je geen ongezonde dingen meer in huis haalt en geef je zoon het goede voorbeeld. Kook en eet zelf dus ook gezond. Daarnaast is het een leuk idee om samen te gaan bewegen. Zoek iets wat je allebei leuk vindt, dat kan bijvoorbeeld voetballen, skaten, wandelen of zwemmen zijn. En ga dit samen een paar keer per week doen. Je zoon zal het ongetwijfeld leuk vinden om dit samen te doen, zelfs als hij niet van sporten houdt.

Blijft je zoon zeuren om snoep en ongezonde snacks? Dan lees je in dit artikel een aantal tips om dit gezeur te stoppen. En lukt het niet om je zoon op een gezonder gewicht te krijgen? Neem dan contact op met de huisarts of een diëtist die gespecialiseerd is in kinderen. Succes!”

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (8) pest andere kinderen, hoe kan ik dit stoppen?’

Share this post