Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (12) durft niet op schoolkamp, omdat hij heimwee heeft’

kind heimwee schoolkamp

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Gaby: „Mijn zoon (12) durft niet op schoolkamp, omdat hij heimwee heeft.”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (12) durft niet op schoolkamp, omdat hij heimwee heeft’

„Hi Lisa, 

Mijn zoon zit momenteel in groep 8 en hij gaat binnenkort op schoolkamp. Het kamp duurt drie nachten en is aan de andere kant van het land. Nu heeft mijn zoon heel erg last van heimwee. Afgelopen periode hebben we geoefend met logeren en dat ging steeds wat beter, maar toch belde hij me iedere keer midden in de nacht in paniek op. Gelukkig kon ik hem dan geruststellen en ging hij daarna verder slapen. Nu is alleen het probleem dat hij met schoolkamp geen telefoon mee mag nemen, hij kan me dus niet bellen als hij ‘s nachts wakker wordt en heimwee heeft. Daardoor ziet hij er heel erg tegenop. Wat kan ik doen?

– Groetjes,

Gaby”

Het antwoord

„Hai Gaby,

Heimwee is vreselijk, ik had er vroeger zelf als kind ook last van en kan me het gevoel nog precies herinneren. Ik denk dat de eerste stap is om er goed met je zoon én de school over te praten.

Het belangrijkste is om je zoon te laten weten dat het oké is om heimwee te hebben en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. Leer hem bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen aan, zoals ademhalingsoefeningen. Ook kun je hem leren om te gaan met zijn angst en heimwee door hem te leren positief te denken, of door te kijken naar welke dingen hem rustig krijgen of afleiden. Misschien vindt hij het fijn om even muziek te luisteren of te lezen wanneer hij het moeilijk heeft bijvoorbeeld.

Laat je zoon ook zeker weten dat je bereid bent om hem op te halen als hij het té moeilijk heeft en dat je dan nog steeds trots op hem bent. Bovendien kan het goed zijn om hem te vertellen dat hij niet de enige is die heimwee heeft en dat veel kinderen zich zo voelen. Bespreek ook naar wie hij toe kan gaan als hij ‘s nachts last heeft van heimwee. Bijvoorbeeld een van de begeleiders waar hij zich veilig bij voelt.

Daarnaast is het belangrijk om bij school aan te geven dat je zoon last heeft van heimwee. Bespreek de situatie en vraag om ondersteuning. Het is fijn als de leerkracht voorafgaand aan het kamp ook nog even met je zoon praat en vertelt dat hij altijd bij hem of haar terecht kan. Als je zoon het fijn vindt om even contact met jullie te hebben, maar hij geen telefoon mee mag nemen, dan kan je misschien met de begeleiding een vast moment afspreken om even te bellen. Wellicht geeft dat je zoon ook wat rust.

In dit artikel vind je nog meer tips over wat je kunt doen als je kind het spannend vindt om op schoolkamp te gaan.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Ik ben teleurgesteld dat ik wéér een meisje krijg’

Share this post