Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn ouders zetten foto’s van mijn kinderen op social media, terwijl ik dat niet wil’

ouders plaatsen foto's op social media kinderen

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Jelka: „Mijn ouders zetten foto’s van mijn kinderen op social media, terwijl ik dat niet wil.”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag over foto’s kinderen op social media

„Hai Lisa, 

Ik ben trotse moeder van drie kinderen van 1, 4 en 6 jaar oud. Nu heb ik hele lieve ouders, die één keer per week op de kinderen passen. Ik ben ze daar natuurlijk super dankbaar voor, maar er zit ook een vervelde kant aan. Iedere keer dat ze oppassen, plaatsen ze namelijk foto’s van de kinderen op social media. Ik heb al een paar keer aangegeven dat ik dat niet fijn vindt, maar ze blijven het doen. Hoe kan ik het duidelijk maken dat ik dit niet wil, zonder onaardig te zijn?

– Groetjes,

Jelka”

Het antwoord

„Hai Jelka,

Ik begrijp hoe lastig het kan zijn als je ouders foto’s van je kinderen op social media plaatsen zonder jouw toestemming. Je wilt graag de controle houden over de privacy van je kleintjes, en dat is helemaal begrijpelijk. Mijn eerste advies zou zijn, praat opnieuw met je ouders. Neem de tijd om een open gesprek met hen aan te gaan. Leg rustig uit waarom je niet wilt dat de foto’s online worden gedeeld. Jouw mening als ouder is belangrijk en zij moeten dat respecteren. Stel ook duidelijke grenzen. Maak afspraken over welke foto’s wel en niet gedeeld mogen worden. Laat je ouders weten dat je het waardeert dat ze de mooie momenten willen delen, maar dat je liever wilt dat het privé blijft.

Misschien hebben je ouders niet veel kennis van privacy-instellingen op sociale media. Neem de tijd om hen hierbij te helpen. Leg uit hoe ze de instellingen kunnen aanpassen zodat alleen goedgekeurde vrienden de foto’s kunnen zien. Op die manier kun je misschien een compromis vinden en toch de controle behouden over wie toegang heeft tot de foto’s van je kinderen.

Je kunt ook overwegen om andere alternatieven aan te bieden. Stel voor dat ze de foto’s via e-mail kunnen delen of een beveiligde gedeelde cloud kunnen gebruiken. Op die manier hebben ze nog steeds de mogelijkheid om die speciale momenten te delen, maar blijft het binnen een veilige en besloten kring.

Als je ouders toch doorgaan met het delen van de foto’s op social media, wees dan assertief. Blijf bij je standpunt en wees duidelijk over je wensen. Het is jouw recht als ouder om de privacy van je kinderen te beschermen. Laat je ouders weten dat je dit serieus neemt. Jij hebt het recht om te beslissen wat er met de foto’s van je kinderen gebeurt en ik geloof dat je een oplossing kunt vinden waar iedereen zich prettig bij voelt.

Om je te helpen bij het gesprek met je ouders vind je hier een artikel met daarin zeven vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Ik wil mijn kind genderneutraal opvoeden, maar ben bang voor de reacties van anderen’

Share this post