Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Ik vind het lastig om mijn 18-jarige zoon los te laten’

kind loslaten

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Kim: „Ik vind het lastig om mijn 18-jarige zoon los te laten.”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Ik vind het lastig om mijn 18-jarige zoon los te laten’

„Hai Lisa, 

Ik ben moeder van een zoon en dochter. Mijn zoon is de oudste en is onlangs 18 geworden. Het is een laatbloeier en zijn hele puberteit heeft hij nog behoorlijk aan mij als moeder ‘gehangen’. Nu merk ik echter dat hij zich steeds meer los maakt van mij. Dat is natuurlijk heel gezond en normaal, maar toch vind ik het heel moeilijk. Ik moet me inhouden om me niet overal mee te bemoeien en wil het liefst nog steeds alles weten wat er in zijn leven speelt. Hoe kan ik leren hem meer los te laten?

– Groetjes,

Kim”

Het antwoord

„Hai Kim,

Ik denk dat veel ouders begrijpen hoe lastig het kan zijn om je kind los te laten. Net als de eerste keer naar de basisschool of de eerste keer naar de middelbare school, is dit ook een moment waarop je nóg meer los moet laten. Hij is volwassen en zal steeds meer zijn eigen leven gaan hebben, los van dat van jou. Het is een belangrijke overgangsperiode waarin hij meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt.

Het belangrijkste is vertrouwen. Laat hem zijn eigen beslissingen nemen en de gevolgen ervan ervaren. Dat zal hem helpen te groeien en verantwoordelijkheid te leren nemen. Natuurlijk kan dat loslaten in stappen. Geef je zoon geleidelijk meer ruimte, zodat hij kan wennen aan zijn groeiende onafhankelijkheid. Moedig hem aan om zelf financiën te regelen, zijn taken te plannen en beslissingen te nemen over zijn toekomst.

Blijf zo nodig ook ondersteuning bieden. Laat je zoon weten dat je er nog steeds voor hem bent. Bied emotionele steun en wees er voor hem om te luisteren en advies te geven wanneer hij daarom vraagt.

Vergeet daarnaast ook niet voor jezelf te zorgen. Zoek steun bij vrienden, familie of, als je dat nodig acht, een professional om je emoties te delen en te leren omgaan met eventuele zorgen of angstgevoelens. Onthoud vooral dat loslaten een proces is dat tijd en geduld vergt. Geef je zoon stap voor stap meer zelfstandigheid, terwijl je er nog steeds voor hem bent. Op die manier help je hem groeien tot een zelfstandige volwassene.

In dit artikel vind je nog meer tips om je kind los te laten en om te gaan met je eigen bezorgdheid.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn ouders zetten foto’s van mijn kinderen op social media, terwijl ik dat niet wil’

Share this post