Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn kind (15) gebruikt drugs, wat kan ik doen?’

kind gebruikt drugs

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Rose: „Mijn kind (15) gebruikt drugs, wat kan ik doen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn kind (15) gebruikt drugs, wat kan ik doen?’

„Lieve Lisa, mijn zoon (15) blowt op school, en ik heb ook weleens een roze pilletje gevonden in zijn laatje op zijn slaapkamer. Ik weet niet zo goed hoe ik hem moet confronteren, of wat ik kan doen zodat dit stopt. Ik vind vijftien echt veel te jong…

– Liefs, Rose”

Het antwoord

„Hai Rose,

Jaren geleden, toen ik zelf vijftien was, vond ik het doodnormaal dat er een groepje jongens was dat blowde en rookte. Nu, als ouder van een bijna puber, denk ik daar toch iets anders over. Ik kan me voorstellen dat jij als moeder niet wil dat je zoon blowt, rookt of drinkt, laat staan dat hij andere drugs gebruikt. Maar hoe ga je daarmee om?

Mijn oudste is bijna twaalf, dus ik heb hier gelukkig zelf nog niet mee te maken gehad, maar afgaande op adviezen van onder andere het Trimbos Instituut is het belangrijk om duidelijke regels en afspraken te maken met je kind, en hier niet vanaf te wijken. Als ouder heb je meer invloed dan je denkt, zelfs bij een puber.

Je kunt het drugsgebruik van je zoon dus beter niet negeren. Ga het gesprek op een open manier aan, zonder extreme straffen op te leggen. In plaats daarvan is het beter om samen met je zoon afspraken te maken. Stel tijdens het gesprek duidelijke grenzen en vertel over de mogelijke gevolgen en risico’s. Maar overdrijf deze niet.

Dit betekent natuurlijk niet dat je kind zich hierna altijd aan jouw regels houdt, maar bedenk dat experimenteren ook iets is dat hoort bij de puberteit.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed in contact blijft met je zoon. Toon belangstelling voor alle grote en kleine gebeurtenissen in zijn leven en probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid alleen nog maar over drugs praat. Wees altijd een warme, liefdevolle en begripvolle ouder. Daar kom je ver mee.

In dit artikel lees je nog meer tips over hoe je het beste kunt omgaan met een blowende tiener. Heb je het vermoeden dat je zoon echt verslaafd is? Medewerkers van de Drugs Infolijn kunnen je verder helpen.”

Wil je alle opvoedvragen én antwoorden lezen? Je vindt ze hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (4) schopt altijd een scène in het openbaar, wat kan ik doen?’

Share this post