Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (8) pest andere kinderen, hoe kan ik dit stoppen?’

dochter pest anderen

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Wanda: „Mijn dochter (8) pest andere kinderen, hoe kan ik dit stoppen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (8) pest andere kinderen, hoe kan ik dit stoppen?’

„Beste Lisa, onlangs werd ik gebeld door school, of ik op gesprek wilde komen over mijn dochter. Tijdens dat gesprek vertelde de juf me dat mijn dochter regelmatig kinderen pest. Dit had ze zelf gezien, maar ook andere ouders hadden dit bij haar gemeld. Voor mij kwam het compleet uit het niets, ik had geen vermoeden dat dit speelde.

De juf gaf aan dat ze in de klas extra aandacht zou gaan besteden aan pesten en vroeg mij of ik dit thuis met mijn dochter wilde bespreken. Ik ben natuurlijk erg geschrokken en ik wil dat mijn dochter stopt met pesten, maar hoe kan ik dat het beste aanpakken?

– Groetjes, Wanda”

Het antwoord

„Hai Wanda,

Logisch dat je erg geschrokken bent, ik denk dat geen enkele ouder dit verwacht van zijn of haar kind. Het is goed om eerst eens te bekijken waar het gedrag van je dochter vandaan komt. Kindertherapeut Ida Stamhuis zei ooit tegen J/M Ouders, ‘Een kind pest niet omdat het een slechterik is, maar omdat pesten zijn of haar manier van overleven is. Kinderen die pesten en kinderen die gepest worden, hebben één ding gemeen: weinig zelfvertrouwen. De een trekt zich terug in onveilige situaties, de ander slaat wild om zich heen.’

Er is dus een grote kans dat je dochter zich onzeker of niet veilig voelt in de klas en dat dit haar manier is om daarmee om te gaan. Het is misschien haar manier om zichzelf te beschermen. Dat betekent niet dat je haar als slachtoffer moet zien, maar wel dat je deze gevoelens bespreekbaar moet maken. Probeer je haar niet te veroordelen, maar zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan me voorstellen dat je boos of verdrietig bent.’

Natuurlijk is het ook belangrijk om uit te leggen wat pesten met andere kinderen doet. Maak daarbij duidelijk dat pesten echt niet oké is en leg uit wat de consequenties van het gedrag van jouw dochter kunnen zijn.

Laat haar vervolgens zelf met een oplossing komen, eventueel samen met jou, maar vermijd dat jij met een oplossing komt. Door haar zelf een oplossing te laten bedenken, versterk je ook haar gevoel van eigenwaarde. In dit artikel lees je nog meer tips over wat je kunt doen als je kind de pester is. Succes!”

Wil je alle opvoedvragen én antwoorden lezen? Je vindt ze hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn kind (15) gebruikt drugs, wat kan ik doen?’

Share this post