Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (7) liegt regelmatig tegen me, wat kan ik doen?’

dochter liegt

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Debbie: „Mijn dochter (7) liegt regelmatig tegen me, wat kan ik doen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (7) liegt regelmatig tegen me, wat kan ik doen?’

„Hai Lisa, mijn dochter van zeven is echt een schat van een meid. Toch heeft ze de laatste tijd wat minder leuke dingen gedaan. Het begon allemaal toen ze een keer stiekem een paar snoepjes had gepakt en daarover loog. Die snoepjes waren voor mij niet zo’n probleem. Het liegen wel. Daarna gebeurde het nog een paar keer. Zo had ze met stift op haar deur getekend en was ze verder weg gegaan tijdens het buitenspelen dan ze eigenlijk mag. Wanneer ik ernaar vraag, liegt ze er dus over en verzint ze smoesjes of geeft ze anderen de schuld. Hoe moet ik hiermee omgaan?

– Liefs, Debbie”

Het antwoord

„Hai Debbie,

Ik snap dat je daarvan schrikt, iedere ouder wil natuurlijk dat zijn of haar kind eerlijk is. Toch komt liegen op deze leeftijd vaak voor. Kinderen tussen de vijf en ongeveer acht jaar vertellen leugens vanwege allerlei redenen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun ouders anders teleurgesteld zijn, ze straf zullen krijgen of omdat ze te veel werk op hun bordje krijgen. Communicatie is dus heel belangrijk. Word niet direct boos, maar vraag je dochter waarom ze niet eerlijk is of wat ze denkt dat er gebeurt als ze wél eerlijk zou zijn.

Het belangrijkste is dat je kind zich bij jou veilig en comfortabel voelt, vertel bijvoorbeeld (nogmaals) dat je altijd onvoorwaardelijk van haar houdt. Leg daarnaast rustig uit waarom liegen niet goed is. Op een simpele manier kun je vertellen dat liegen de geloofwaardigheid én relaties van je kind beschadigen. Geef daarbij voorbeelden waarin ze zich kan herkennen. Hoewel dat misschien niet heel makkelijk is voor je kind om te begrijpen, zal het consequent herhalen van deze boodschap wel zijn vruchten afwerpen.

Verder is het natuurlijk belangrijk om zélf het goede voorbeeld te geven. Je kind spiegelt zich aan jouw gedrag. In dit artikel lees je nog meer tips over wat je kunt doen als je kind tegen je liegt. Blijf in ieder geval met elkaar praten en uiteindelijk zal je kind dan geheid uitgroeien tot een eerlijke en evenwichtige volwassene. Succes!”

Wil je alle opvoedvragen én antwoorden lezen? Je vindt ze hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn kleindochter (8) is ontzettend verlegen, hoe kan ik haar helpen?’

Share this post