Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Onderzoek naar omstreden vitamine B12-klinieken: ‘Praten ziektes aan, gebaseerd op drijfzand’

Vitamine B12 klinieken

Zorgverzekeraar CZ kondigt naar aanleiding van vragen van radioprogramma Pointer een onderzoek aan naar de werkwijze van B12-klinieken. De zorgverzekeraar twijfelt of consulten van de nu omstreden B12-klinieken in Nederland nog wel vergoed moeten worden.

Vorig jaar werden er zo’n 1000 declaraties ingediend bij de verzekeraar. Vanavond wordt er op de radio aandacht aan de vondsten van Pointer en het CZ-onderzoek.

Voor een B12-tekort naar de kliniek

In Nederland kun je terecht bij het B12 Institute in Rotterdam of bij de B12 Kliniek in Amsterdam en Barendrecht, voor een behandeling tegen een vitamine B12-tekort. Dat gebeurt met injecties in plaats van een pilletje. Maar hun werkwijze is omstreden, ontdekte Pointer. Dit journalistieke onderzoeksprogramma ‘brengt oneerlijke zaken aan het licht’. Onlangs vertelde Gelderse Maaike aan Pointer hoe zij met haar gezin op straat werd gezet.

Terug naar de vitamine B12-behandeling. „Die kent geen wetenschappelijke grondslag, we weten niet of hun behandelmethodes werken of niet”, zegt Henk Blom, Laboratoriumspecialist Klinische Genetica bij het Erasmus MC. De B12 kliniek stelt diagnoses op basis van klachten in plaats van op bloedonderzoek, terwijl dat laatste de wetenschappelijke standaard is. Ook bij het B12 Institute in Rotterdam gaat het mis. Daar worden bloedwaarden gehanteerd om een tekort vast te stellen die veel ruimer zijn dan de standaarden die het Nederlandse Huisartsen Genootschap (de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen) gebruikt.

‘Alle criteria voor kwakzalverij’

Volgens Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voldoet de werkwijze van de B12-klinieken „aan alle criteria die wij bij de vereniging gebruiken voor kwakzalverij.” Hij vindt dat de klinieken dicht moeten: „Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand.”

Ook is de manier waarop de klinieken hun patiënten behandelen omstreden. In bijna alle gevallen is een tekort namelijk goed te behandelen met B12-tabletjes die te koop zijn bij de supermarkt of bij de drogist. De klinieken zweren echter bij injecties, omdat dit volgens hen beter zouden werken bij een tekort. Maar volgens de huisartsen werken tabletten net zo goed als injecties.

Reactie B12-kliniek Amsterdam

Internist Hajo Auwerda van de B12 Kliniek in Amsterdam heeft aan Pointer laten weten dat het klopt dat het niet wetenschappelijk is wat hij doet. Hij gelooft echter wel in de effectiviteit van zijn behandelingen: „Ik heb een onderzoek gedaan onder mijn patiënten en daaruit blijkt dat 85 procent een betere kwaliteit van leven heeft gekregen na behandelingen bij mij.” Het B12 Institute ontkent dat het niet wetenschappelijk te werk gaat en vindt het een kwalijke zaak dat het in media-uitingen verward wordt met de kliniek in de hoofdstad.

Andere zorgverzekeraars gingen CZ al voor. In 2018 stopte het Zilveren Kruis met het vergoeden van de consulten bij de B12 Kliniek. Zorgverzekeraar ASR vergoedt de consulten van beide klinieken sinds begin vorig jaar niet meer.

Metro schreef eerder over het onderschatten van een vitamine B12-tekort. Dat artikel vind je hier.

Pointer is vanavond (zondag) om 19.00 uur bij KRO-NCRV te beluisteren op NPO Radio 1.

Maarten van der Weijden onderweg voor 3 Elfstedentochten, deel Twitter vindt het vanuit de luie stoel niks

Share this post