Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Onderzoek toont aan: huisdieren maken je écht gelukkig

huisdieren

Een huisdier is niet alleen je allerbeste vriend, maar ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Dat is iets wat veel eigenaren van een hond of kat zullen beamen. En wat blijkt? Er is nu ook echt bewijs voor. huisdieren maken je écht gelukkig.

Vier op de vijf huisdierbezitters stelt dat een huisdier hun helpt aan een betere gezondheid: zowel lichamelijk als mentaal. Dat laat Nestlé Purina weten, de wereldwijde producent van huisdierproducten, die het onderzoek liet uitvoeren. Ook mensen zónder huisdier sluiten zich hierbij aan. Ruim zestig procent verwacht dat een huisdier voor een positief effect zorgt op je algemene gezondheid.

Huisdier oplossing voor sociaal isolement

„Eigenlijk zijn de percentages voor allebei de groepen bijzonder hoog”, zegt Anya Pieroen van Nestlé Purina. „Bijna tweederde van de mensen zonder hond of kat ziet het voordeel van een huisdier voor hun gezondheid. Dit geeft goed de grote impact weer die huisdieren hebben op mensen.”

Veertig procent van de mensen met een huisdier zegt de door hun trouwe viervoeter minder snel in een sociaal isolement belanden. „Een kwart van de niet-huisdierbezitters zegt dat een hond of kat ervoor zou zorgen dat zij meer mensen ontmoeten. Dat zijn bij elkaar een heleboel Nederlanders”, zegt Pieroen. „Als maatschappij hebben we de laatste jaren te maken met een enorm eenzaamheidsprobleem. Nu blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier vijftien procent van de Nederlanders uit hun sociaal isolement kan halen, dan is dat heel positief nieuws.”

Grote invloed op de gemoedstoestand van baasjes

Fluffy viervoeters blijken ook van grote invloed op het eenzaamheidsgevoel bij huisdierbezitters. Driekwart van de Nederlanders in het bezit van een huisdier geeft aan dat hun hond of kat hen minder eenzaam laat voelen. Eenzelfde percentage geeft aan dat de hond of kat hen zelfs gelukkiger maakt in het leven.

Om iedere Nederlander massaal aan een eigen dier te helpen, is volgens Pieroen niet de bedoeling. „In Nederland zijn op dit moment al ongeveer twee miljoen honden en drie miljoen katten. Wel is het belangrijk te belichten dat mensen gezonder worden in lijf en tussen de oren als zij met een dier in contact komen. Aandacht voor de talloze initiatieven waarbij mensen aan een huisdier worden gekoppeld als oppas of voor adoptie, of voor programma’s waarbij honden mee kunnen naar de werkplek, is al een stap in de goede richting.”

Kunnen huisdieren onze emoties aanvoelen? Dit zegt de wetenschap

Share this post