Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Nederlanders massaal op zoek naar elektrische alternatieven: ‘Goedkoper dan gas’

elektrische alternatieven warmtepomp

Dat de gemiddelde Nederlander geen zin heeft om in een koude woning te zitten, blijkt wel uit de massale zoektocht naar alternatieven. Zo googelen Nederlanders zich suf naar elektrische alternatieven zoals warmtepompen, pelletkachels, koken op inductie, boilers, elektrische kachels en airco’s.

In 2022 werd bijna 40 miljoen keer gezocht naar verschillende alternatieven voor gasverbruikende producten. Dit blijkt uit onderzoek van BoilerGarant. Voornamelijk in de maand september raakte men in de ban van de stijgende gasprijzen. In deze maand werd er maar liefst 1.369.820 keer gezocht naar de actuele gasprijs in de zoekmachine van Google. Vooral de vraag naar boilers en warmtepompen is enorm toegenomen, weet Senna Klinker te vertellen. Hij is een expert op het gebied van elektrische boilers.

Elektrische alternatieven kunnen goedkoper uitpakken dan gas

„Wanneer je de kosten gaat omrekenen kan gas nog steeds goedkoper zijn dan stroom”, vertelt Klinker. „Dit hangt echter wel af van jouw energiecontract. Mocht jij zelf jouw elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, is dit uiteraard wel een goedkopere oplossing dan gas. Zie de alternatieve producten om te verwarmen, koken en warm te douchen dus in eerste instantie als verduurzaming. Wil je ook op kosten gaan besparen, dan moet je ook zelf je elektriciteit gaan opwekken.”

Of iedereen tijdens de zoektocht naar alternatieven voor het gasgebruik zich ervan bewust is dat overgaan op elektrische alternatieven niet direct kostenbesparend is, valt te betwisten. Wie met stroom zijn huis wilt verwarmen, kan namelijk ook op meer jaarverbruik rekenen. „Een m3 gas staat namelijk gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom”, weet Klinker te vertellen. „Dit kan stijgen naar zo’n 7000 kWh per jaar. In dat geval heb je ongeveer 28 zonnepanelen op je dak nodig om dat op te wekken in een jaar.”

Besparen op de gasrekening niet zo eenvoudig

De drie meest populaire alternatieven voor gasgebruik zijn: een elektrische kachel met een zoekvolume van 12.399.790, een elektrische (hybride) warmtepomp met een zoekvolume van 10.736.720 en koken op inductie met een zoekvolume van 6.382.100. Naast het oriënteren op alternatieven voor gasgebruik, zoekt de consument ook naar manieren om helemaal van het gas af te kunnen. De interesse om zelf energie op te wekken en van het gas af te gaan nam in het jaar 2022 extreem toe ten opzichte van 2021. Zo zochten de meeste mensen naar zoekwoorden gerelateerd aan ‘hoe van het gas af’ en ‘duurzaam energie opwekken’.

De energieprijzen stegen vorig jaar tot grote hoogte na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn de energierekeningen van huishoudens ook flink omhoog gegaan. Vanwege de zachte winter liep de gasprijs op de gasmarkt wel weer een stuk terug, al ligt de prijs nog altijd een stuk hoger dan voorheen gebruikelijk was.

8 simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te minderen

Share this post