Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Mobile World Congress niet meer wat het geweest is, maar is dat erg?

Mobile World Congress 2022

Wie de naam Mobile World Congress 2022 hoort zal ongetwijfeld denken aan een technologiebeurs vol met prachtige smartphones. Waar er op de beursvloer in Barcelona wel degelijk interessante toestellen te bewonderen zijn, blijft het qua nieuwe telefoons eigenlijk opvallend stil. Onze collega’s van techplatform Want.nl gingen er langs.

Barcelona is dit jaar niet hét epicentrum voor alles wat er komend jaar te vinden is op het gebied van smartphones. Het is een gigantische technologiebeurs waarbij laptops, tablets en de Metaverse centraal staan.

Wat is het Mobile World Congress 2022?

Voor we verder gaan moeten we eerst terug naar het begin. Terug naar het jaar 1987 waarin er in Brussel een zakelijke conferentie werd georganiseerd die zich richtte op de Pan Europe Digital Cellular Radio. Een verwijzing naar de eerste benaming voor het GSM Mobile-systeem. De beurs vond drie jaar lang plaats en kreeg in 1990 uiteindelijk de naam GSM World Congress. Deze werd niet in Barcelona gehouden, maar vond plaats in Rome. Daarna verkaste de beurs zich ieder jaar naar een andere locatie. Zo kregen Berlijn, Lissabon, Nice, Athene en Madrid ook een eigen variant van het congres, voordat het zich tien jaar lang zou settelen in Nice.

Foto: LLUIS GENE / AFP.

Dat was ook het jaar dat de GSM Association gevormd werd, waardoor het evenement voorzien werd van een vaste organisator. Deze veranderde de naam in 2003 naar 3GSM World Congress en zorgde er in 2006 voor dat de beurs in Barcelona een thuis vond. In 2008 veranderde de naam wederom en heette het vanaf dat moment het Mobile World Congress. 2011 was het jaar waarin de GMA een gigantische deal sloot, waardoor het evenement tot 2023 in Barcelona te vinden zou zijn.

In al die jaren lag de focus bij (mobiele) telefonie en introduceerde de GSMA zelfs de jaarlijkse Mobile Gaming Awards. Een prijsuitreiking die van 2008 tot en met 2012 georganiseerd werd.

Een bijzondere transformatie

Met die kennis in het achterhoofd is het bijzonder om dit jaar over de beursvloer in Barcelona te lopen. Het Mobile World Congress 2022 heeft in theorie nog steeds de focus op mobiele telefonie, maar in de praktijk is daar eigenlijk weinig van terug te zien.

Dat heeft deels te maken met de pandemie. Partijen als Sony laten de beurs schieten en bedrijven als OnePlus en Samsung toonden hun nieuwe producten al eerder. Hierdoor zijn het vooral Aziatische merken als Xiaomi, Oppo en ZTE die de show stelen op de beursvloer. Niet alleen met smartphones, maar ook met elektrische steppen en AI-gedreven robothonden.

Moet je deze nog uitlaten?

Mobile World Congress 2022 draait om laptops

Mobile World Congress 2022 draait niet specifiek om de smartphones en mobiele telefonie. De beurs in Barcelona wordt deze editie gedragen door laptops en tablets. Het maakt niet uit of je opzoek bent naar een 2-in-1 computer, een notebook of een gaming-laptop: ze zijn hier allemaal te vinden.

Samsung kondigde voor de beurs bijvoorbeeld de nieuwe Galaxy Book2 Pro aan, Lenovo introduceerde de ThinkPad X13s, Huawei gaat de Surface achterna met de MateBook E en TCL verraste het publiek met een aantal nieuwe tablets.

Elektrisch als de neten

Het moge duidelijk zijn: door de pandemie, de afwezigheid van grote merken én de ontwikkelingen van de markt is het Mobile World Congress 2022 getransformeerd tot algemene technologiebeurs. Eentje die kan concurreren met grootmacht CES Las Vegas. Fijn om een dergelijk evenement in Europa te hebben, maar gezien de rijke historie die deze beurs met zich meedraagt is het ook wel een beetje een bittere pil.

Siri heeft binnenkort ook een genderneutrale stem (en dat klinkt zo)

Share this post