Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Miljoen extra mensen in ons land geven toestemming voor orgaandonatie

orgaandonatie

Het aantal Nederlanders dat toestemming geeft voor orgaandonatie is in twee jaar tijd met een miljoen gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) en het Donorregister vandaag. Dat komt mogelijk door de aangepaste donorwet in 2020.

In het eerste half jaar van 2022 hebben 4,8 miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor orgaandonatie, tegenover 4,4 miljoen mensen die geen toestemming gaven.

Eigen keuze orgaandonatie

De donorwet regelt dat alle inwoners van Nederland – althans, die 18 jaar of ouder zijn – automatisch worden opgenomen met de registratie-optie ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat verandert pas wanneer zij zelf aangeven dat niet te willen. De reden waarom het aantal is gestegen, is mogelijk omdat in de oude donorwet het iets anders werkte. Daar werden mensen die geen expliciete keuze maakten niet in het Donorregister opgenomen. Dat zorgde voor te weinig donaties, vandaar de verandering.

Begin 2020 had de helft van de bevolking een eigen keuze ingevuld. Begin dit jaar was dat opgelopen naar driekwart van de bevolking. Onder hen is het aantal mensen dat juist geen toestemming geeft voor orgaandonatie na de nieuwe donorwet ook gestegen. Die groep is sinds 2016 al aan het groeien.

Mensen uit Urk geven het minste toestemming

Bij verschillende groepen mensen zijn opvallende keuzes te zien. Zo hebben vooral jongeren tot 20 jaar vaak nog geen keuze gemaakt. Volwassenen van 20 tot 70 jaar geven vaker wel toestemming dan niet, terwijl bejaarden van 80-plus de afgelopen jaren twee keer zo vaak geen orgaandonatie als wel orgaandonatie als keuze opgaven. Uit de cijfers blijkt daarnaast dat vrouwen vaker dan mannen een keuze registreren in het Donorregister en vaker aangeven hun organen te willen doneren.

In de Noord-Brabantse gemeente Goirle was het aandeel volwassenen dat een eigen keuze heeft ingevuld in het Donorregister het hoogst: namelijk 82 procent. Het laagste aandeel volwassenen dat een eigen keuze heeft ingevuld in het Donorregister was in Amsterdam en Diemen (beide 65 procent).

De meeste mensen geven wel toestemming tot orgaandonatie in Oost Gelre en Rozendaal (46 procent) en de minste mensen geven toestemming op Urk (15 procent).

Johan Derksen verspreekt zich over liquideren van Thierry Baudet en krijgt aangifte aan zijn broek

Share this post