Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je vaak ongezond eet?

Word jij in het weekend gelukkig van een (vega) hamburger, een pizza of een frietje? Wij ook! Deze voeding hoort bij een voedingspatroon dat in balans is. Maar kies jij enórm vaak voor voeding met ongezonde vetten en geraffineerde suikers? Dan zou je dat kunnen merken aan een aantal lichamelijke klachten.

Vaak en veel ongezond eten kan namelijk een flink aantal klachten met zich meebrengen. Welke klachten zijn dit, en hoe voorkom je ze?

Gezond of ongezond?

Eerst even een disclaimer: voeding is niet makkelijk als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te bestempelen. Het ligt namelijk altijd aan het gehele voedingspatroon dat je binnenkrijgt.

Een avocado zouden we bijvoorbeeld zonder twijfelen als ‘gezond’ bestempelen. Maar als je de hele dag alleen maar avocado’s eet, dan is dat ineens een stuk minder gezond omdat je vitamines, mineralen en macronutriënten mist. Een gezond voedingspatroon bestaat dan ook uit verschillende voedingsmiddelen die elkaar aanvullen en versterken.

Over het algemeen kunnen we met hulp van het RIVM wel zeggen dat voeding met veel geraffineerde suikers, zout of ongezonde vetten, ongezonder zijn dan producten die deze ingrediënten niet bevatten.

De symptomen van vaak ongezond eten

Uit onderzoek blijkt dat de voeding die je eet van invloed is op je mentale staat van de dag erna. Dat betekent niet dat je meteen hoeft te stoppen met deze ongezondere keuzes maken, want dit hoort gewoon bij het leven.

Maar kies jij enorm vaak voor voeding met ongezonde vetten en geraffineerde suikers, en bestaat een groot deel van jouw voedingspatroon uit deze keuzes? Dan kan jouw lichaam daar lichamelijke klachten van ondervinden.

Deze klachten lijken op de effecten van stress, en daarom noemen we deze klachten ook wel voedingsstress, lezen we bij Women’s Health. De klachten zijn dan ook te vergelijken met ‘normale’ stressklachten: vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn en futloos zijn.

Deze symptomen ontstaan niet in één dag, maar worden vaak geleidelijk erger. Eet je een langere tijd ongezond, dan worden de klachten dus steeds erger.

Ook goed om te weten: vaak worden de klachten niet gekoppeld aan ongezond eten, want deze klachten kunnen ook komen door slaaptekort of een stressvolle dag. We zijn sneller geneigd om stress of slaap de schuld te geven dan het eten wat we in onze mond stoppen.

Zo voorkom je voedingsstress

Ondervind jij een deel van deze klachten, en denk je dat het aan jouw voedingspatroon kan liggen? Dan is het dus zeker een goed idee om niet alleen jouw slaapritme, maar ook jouw voeding onder de loep te nemen. De onderstaande tips helpen je op weg.

1. Eet je groenten

We hoeven je vast niet te vertellen dat groenten gezond zijn. Meer = in dit geval beter, want hoewel het Voedingscentrum pleit voor tenminste 250 groente per dag op je bord, pleit holistisch voedingscoach Anne de Meulmeester voor wel 400 tot 500 gram groenten per dag.

Groenten bevatten allerlei verschillende essentiële vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Kortom: voed je lichaam met de juiste nutriënten en ga voor genoeg groenten op je bord.

2. Eet genoeg vezels

Je zag ‘m hierboven al voorbij komen: vezels. Genoeg vezels eten zorgt voor gezonde darmen, en die zijn op hun beurt weer belangrijk voor je immuunsysteem, spijsvertering en je mentale gezondheid.

3. Drink voldoende water

Water drinken is essentieel voor een goede vochtbalans, kan hoofdpijn verminderen, meer energie geven en zorgen voor een stralende huid.

Drink je te weinig water? Dan krijg je te maken met een te lage vochtbalans. Dit kan leiden tot een significant energieverlies, een slecht humeur, een droge huid en een lage bloeddruk, en zelfs onze algemene cognitieve functies zullen achteruitgaan.

4. Eet voldoende vetten

Een eyeopener: vetten zijn niet slecht voor je, ze hebben een positief effect op je gemoedstoestand, en nee, je wordt er niet vet van. Daarnaast spelen vetten ook nog eens een cruciale rol in jouw hormoonhuishouding. Kortom: vetten zijn gezond! Skip ze dus niet in jouw voedingspatroon, en zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vetten binnenkrijgt.

Hoeveel vet is voldoende? Volgens de Hartstichting zou je dagelijks 20 tot 40 procent van je calorieën uit vet moeten halen. Dat komt voor een gemiddelde man neer op 56 tot 111 gram en voor een gemiddelde vrouw op 44 tot 89 gram vet per dag.

En last but not least een laatste advies: zorg voor een gezonde balans in jouw voedingspatroon. Je hoeft niet 100 procent clean te eten. Geniet van die (vega) hamburger of frietjes op zijn tijd, en kies nog net iets vaker voor een grote portie groenten.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Good to know: wat gebeurt er in je lichaam als je hyperventileert?

Share this post