Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Hier moet je op letten als je de komende tijd gaat zwemmen in meertjes en plassen

blauwalg zwemmen meertjes plassen

Hogere temperaturen en zonovergoten dagen betekenen dat we langzamerhand ook steeds meer verkoeling gaan opzoeken. Zoals in recreatieplassen in de natuur bijvoorbeeld. Genieten geblazen voor jong en oud, maar pas wel op. Weeronline meldt met het vooruitzicht op het warme weer de komende maanden op een verhoogde kans op blauwalg in het water.

Dit weekend en de weken erna kunnen we overigens een hoop mooi weer verwachten. Vooral zaterdag wordt het warm. Met temperaturen tot wel 25 graden op sommige plekken.

Verkoelen in het water

In Nederland zijn en vele zwemplekken te vinden. Stranden zijn bij een hoop mensen erg populair in de zomer, maar ook meertjes en plassen bieden de nodige verkoeling en waterpret.

Daarbij zullen we de komende tijd toch wat voorzichtiger moeten zijn in verband met de blauwalg die verwacht wordt. Omdat nog veel onduidelijk is over welke gezondheidsrisico’s blauwalg in zwemwater met zich mee kan brengen, wordt bij constatering ervan natuurwater altijd direct gesloten.

Blauwalg niet in zeewater

Bij temperaturen boven de 20 graden ontstaat blauwalg, het snelst in kleine plassen en meren. Volgens het weerbureau, dat voor de komende maanden een dergelijk weerbeeld voorspelt, blijft zeewater bespaard van de bacterie. Daar kan veilig in gezwommen worden, ook wanneer het warm is.

Begin mei werd bekend dat Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Universiteit van Amsterdam in de buurt van Delft in een recreatieplas onderzoek gaan doen naar blauwalg. Er wordt gekeken naar hoeveel soorten er zijn en welke gifstoffen ze voortbrengen.

Liever in het zwembad

Toch zoekt lang niet iedereen de verkoeling op in de natuur. Uit een onderzoek van het Mulier Instituut voelt zwemmen in de natuur voor meer dan de helft van de mensen gevaarlijker dan in een zwembad. Zo gaf drie op de vier ondervraagden aan binnen de boeien te blijven als zij een buitenzwemplek bezoeken.

Krijg je van chocolade puistjes? Een dermatoloog licht toe

Share this post