Paar kopjes koffie per dag drinken is gezond, dit is waarom
Het is al even bekend dat een paar kopjes koffie drinken op een dag gezond is. Maar wetenschappers konden nog niet een goede verklaring vinden waarom dat zo is. In een nieuw onderzoek doen onderzoekers uit de doeken wat volgens hen de reden is dat een paar kopjes koffie per dag drinken gekoppeld is aan langer leven.
De bewijzen dat het zwarte goud drinken goede dingen voor je gezondheid doet, stapelen zich al jaren op. Uit eerdere onderzoeken blijkt onder meer dat koffiedrinkers over het algemeen langer leven, dat je de kans op hartfalen en diabetes vermindert en dat koffie helemaal niet zo verslavend is als we denken.
Paar kopjes koffie geeft grotere kans op langer leven, maar waarom?
Ook in nieuw onderzoek wordt ook gesteld dat een bakkie pleur drinken gezond is. Twee of drie kopjes per dag geeft een grotere kans op een langer leven vergeleken met mensen die de drank niet drinken. Dat heeft vooral te maken met het lagere risico op hart- en vaatziekten. Dat schrijven onderzoekers in een studie die vandaag gepubliceerd is in European Journal of Preventative Cardiology.
Waarom dat risico wordt verminderd door koffie te drinken? Volgens professor Peter Kistler, een van de auteurs van de studie, komt dat in ieder geval niet door cafeïne, het meest bekende bestanddeel in koffie. „Koffie bevat meer dan 100 biologische bestanddelen. Waarschijnlijk zorgen die voor de positieve effecten op hart- en vaatziekten en een langer leven”, zegt hij tegen Sky News.
Andere effecten bij de verschillende soorten koffie
De onderzoekers onderzochten drie verschillende soorten koffie: cafeïnevrije, gemalen en oploskoffie. Al deze soorten koffie hebben een positief effect op de gezondheid. Vergeleken met mensen die geen koffie drinken, worden ze geassocieerd met respectievelijk een 14 procent, 27 procent en 11 procent lagere kans op overlijden gedurende de periode dat de deelnemers werden bevraagd.
En dat gebeurde over een lange periode, want de studieperiode besloeg 12,5 jaar. In de studie werd gekeken naar verbanden tussen de verschillende soorten koffie, hart- en vaatziekten en overlijdens bij Britse volwassenen tussen de 40 en 69 jaar oud.
Zo’n 449.563 mensen vulden een vragenlijst in met de vraag hoeveel kopjes koffie ze per dag dronken en of ze meestal oploskoffie, gemalen of cafeïnevrije koffie dronken. Ze werden vervolgens opgesplitst in zes innamecategorieën. Die bestonden uit de mensen die geen, minder dan één, één, twee tot drie, vier tot vijf of meer dan vijf kopjes per dag dronken.
‘Moet worden beschouwd als onderdeel van gezonde levensstijl’
Ook bij minder of juist meer kopjes dan twee of drie per dag waren er positieve effecten. Maar de grootste effecten op de gezondheid bij alle soorten koffie werden opgemerkt bij degenen die het bij drie kopjes per dag hielden.
„Onze bevindingen geven aan dat het drinken van bescheiden hoeveelheden van alle soorten niet moet worden ontmoedigd, maar kan worden genoten als een gezond hartgedrag”, zegt onderzoeker Kistler. „Het moet dus worden beschouwd als onderdeel van een gezonde levensstijl.”
Feit of fabel over koffie: koffie is lang niet zo verslavend als we denken