Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Jongeren: ‘Onze mentale problemen worden niet serieus genomen’

mentale problemen, mentale gezondheid, jongeren

Onlangs bleek dat vooral het aantal meisjes met mentale problemen de afgelopen jaren is gestegen. Bij jongens steeg het ook, maar minder hard. Nu schrijven jongeren in een brief dat ze het gevoel hebben dat volwassenen hun problemen over mentale gezondheid niet serieus (genoeg) nemen.

Volgens hen worden de problemen onderschat en krijgen ze geen prioriteit. Dat staat in het UNICEF-jongerenadvies 2022, dat vandaag op Jongeren Prinsjesdag wordt overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Problemen jongeren met mentale gezondheid

Jongeren willen bijvoorbeeld dat er meer aandacht komt voor mentaal welzijn. Ook vragen ze de politiek om zo snel mogelijk prioriteit te geven aan onderwijs en jongerenparticipatie. In het advies geven zij concrete aanbevelingen hiervoor. Zo stellen ze voor op scholen iemand aan te wijzen die de jongeren vertrouwen en die weet hoe de doelgroep te ondersteunen. Politici en beleidsmakers zouden bovendien het hokjesdenken over zogenoemd hoger en lager onderwijs moeten loslaten en er moet minder nadruk komen op prestatie en cijfers. Ook moet onderwijs beter aansluiten bij de individuele leerling en diens ontwikkeling.

De jongeren roepen de overheid op om beter te communiceren met jongeren en hen te betrekken bij de politiek. „Neem ons serieus, luister écht en geef ons kansen. Dan voelen wij ons beter gehoord en begrepen”, staat in de brief. „Wij zitten vol goede ideeën en begrijpen onze generatie als geen ander.” Het rapport, geschreven door 847 jongeren tussen 13 en 18 jaar, wordt vanochtend in het bijzijn van prinses Laurentien in het Haagse Diligentia Theater overhandigd aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS).

‘Suïcidegrap’ Jort Kelder

Wat zeker niet bijdraagt aan het verhelpen van mentale problemen, is het stigma en het taboe dat eromheen hangt. Aandacht in de media kan daarbij een rol spelen, zowel positief als negatief. Zo maakte Jort Kelder onlangs een ‘grap’ over suïcide in zijn eigen podcast. Psychiater Esther Fenema schoof aan en ging met hem in gesprek. Volgens haar zitten er millennials bij de crisisdienst, die suïcidaal zijn omdat bijvoorbeeld een relatie uit is of een huisdier overleden is.

Kelder vindt dat maar belachelijk: „Het is misschien maar beter hoor, als die mensen er een eind aan maken. Als je je tentamen niet haalt, mijn God, zeg.” Er ontstond veel ophef over die uitspraak, maar ook over de beweringen van Fenema. Zo zou zij ‘kletskoek’ verkondigen. Later schoof Kelder aan bij Jinek om zijn grap te verdedigen: „Ik zou ‘m morgen weer maken.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Jumping jacks, salsadansen en boybandnummers: zo ziet de repetitie van The Streamers eruit

Share this post