Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Jongeren hebben na ‘coronaliefdesleven’ meer behoefte aan intimiteit

Jongeren hebben na 'coronaliefdesleven' meer behoefte aan intimiteit

Tijdens een feestje je potentiële nieuwe liefde leren kennen, op date of gewoon een gezellige en intieme avond met iemand? Voor jongeren was dat de afgelopen twee jaar niet normaal. De coronamaatregelen hebben volgens nieuw onderzoek veel impact gehad op het liefdesleven van jongeren.

Kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland deden onderzoek naar het liefdesleven van jongeren de afgelopen twee jaar. Daaruit blijkt dat singles minder seks hadden tijdens de pandemie. Ook de mogelijkheden om een nieuwe liefde te ontmoeten waren beperkt. En om geen corona op te lopen, waren ze met zowel daten als seks voorzichtig.

Avondklok en lockdowns waren dieptepunten

Een groot deel van de jongeren vond het vervelend dat de coronacrisis hun liefdes- en seksleven belemmerde. De lockdowns en de avondklok hebben jongeren echt als een dieptepunt ervaren, zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. „Dat had niet zozeer te maken met gebrek aan seks, maar veel meer met het gemis aan mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en om simpelweg verliefd te worden. Voor jongeren is het van vitaal belang om elkaar fysiek te blijven ontmoeten en te blijven ontdekken.”

Toch was er wel behoefte aan intimiteit. Voor jongeren was dat samen met verveling vaker de reden om een relatie aan te gaan. Ze gingen relaties aan die ze anders misschien niet aan waren gegaan en hadden vaker pas seks als er al een relatie was. Vanuit het idee ‘dan heb ik tenminste iemand’ ontstonden zo coronarelaties. Veel jongeren voelden zich geïsoleerd, ze beschrijven de afgelopen twee jaar als ‘saai’. Een derde kampte door het gebrek aan ontmoetingen met depressieve gevoelens.

Behoefte aan intimiteit

Voor veel jongeren betekent het einde van de coronamaatregelen dat het tijd is voor een inhaalslag op het gebied van de liefde. Het onderzoek, dat de afgelopen twee jaar meerdere malen werd uitgevoerd onder jongeren tussen de 18 en 24, laat zien dat er meer behoefte is aan intimiteit.

Ook zeggen jongeren meer toegewijd te willen daten. Dat zal wellicht nog wat tijd kosten: ze geven aan dat het normale leven spannend en onwennig voelt. Voor sommigen is dat zelfs stressvol. Het leven wordt drukker en ze zijn bang ervaringen mis te lopen.

5 simpele oefeningen waarmee je veel calorieën verbrandt

Share this post