Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Veel jongeren drinken elke dag frisdrank: hoeveel suikerklontjes is dat?

suiker frisdrank jongeren suikerklontjes

Elke dag frisdrank drinken is normaal en hoort erbij. Dat vinden zeven van de tien jongeren, blijkt uit onderzoek. Hoeveel suikerklontjes werken zij omgerekend elke dag naar binnen?

De gemeente Amsterdam zocht het drinken van frisdrank door jongeren onlangs uit en heeft de uitkomsten vandaag bekendgemaakt. Dit gebeurde op basis van een GGD-enquête onder duizend jongeren (12-16 jaar) in heel Nederland en gesprekken met 48 jongeren uit de hoofdstad.

Twee tot drie glazen frisdrank per dag

12 procent van de ondervraagde jongeren drinkt nooit frisdrank. Eén op de drie ondervraagden drinkt het echter elke dag. Jongeren kopen het zelf in de supermarkt. Ouders spelen een belangrijke rol: een derde van de jongeren geeft aan frisdrank mee te krijgen van thuis. Gemiddeld gaat het om 2 à 3 glazen frisdrank per dag. Omgerekend is dat heel veel suiker: zo’n 16 suikerklontjes, elke dag weer. Dat komt neer op 73.000 extra calorieën per jaar, wat volgens de onderzoekers overeenkomt met ruim een maand eten en drinken.

Frisdrank is daardoor een belangrijke factor bij overgewicht. Van de Amsterdamse kinderen heeft een op de vijf overgewicht of obesitas. Om de frisdrank-consumptie onder jongeren te verminderen moet het flink duurder worden gemaakt, vinden de gemeente en de GGD. Gedacht wordt aan een suikertaks van tenminste 20 procent. Ook moet er veel minder reclame voor fris worden gemaakt. Frisdrank moet op minder plekken te koop zijn en ook een soberder verpakking krijgen, zo betogen de onderzoekers. Water moet worden gepromoot als aantrekkelijk alternatief.

Suikertaks ook in regeerakkoord

„Dit onderzoek onderstreept de noodzaak voor een wettelijke suikertaks en maatregelen in de voedselomgeving om gezonde voedselkeuzes mogelijk te maken”, zegt de Amsterdamse zorgwethouder Simone Kukenheim. „Daarom ben ik heel blij dat er een voornemen is opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet om onder andere de suikertaks in te voeren.”

Eerder genoemd onderzoek komt voort uit het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Amsterdam. Met deze aanpak werkt de gemeente samen met andere partijen uit het onderwijs, de zorg, welzijn- en buurtorganisaties en sportclubs. Overgewicht onder kinderen en jongeren moet zo worden tegengegaan.

Meer lezen over voeding? Metro heeft een wekelijkse rubriek Voeding onder de loep.

Feit of fabel over sport? Kort en intensief sporten is beter voor je gezondheid dan een duurtraining

Share this post