Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

‘Jodiumtabletten-gekte’ gaat verder: ‘Maar één doosje per klant’

Jodiumtabletten, jodium, kerncentrale, gezondheid,

De plotselinge populariteit van jodiumtabletten is nog niet voorbij. Ze zijn schijnbaar nog steeds flink in trek bij de Nederlandse bevolking, en dus geeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een advies uit rond het verkopen van de tabletten. Apothekers en drogisten mogen elke klant slechts één doosje meegeven.

Eerder legde Metro je al uit of we de jodiumtabletten überhaupt nodig hebben. De verhoogde vraag naar jodiumtabletten volgt op het bericht van vorige week zondag, dat de Russische president Vladimir Poetin aan zijn leger opdracht gaf om nucleaire „afschrikkingsmiddelen” op scherp te zetten. Het innemen van kaliumjodide, de werkzame stof in jodiumtabletten, kan de kans op schildklierkanker bij een kernramp verkleinen.

‘Eén doosje jodiumtabletten per klant’

Ondanks dat de tabletten nu niet nodig zijn en er genoeg is voor het geval ze wél nodig zijn, benadrukt een woordvoerder van het ministerie, bestaat de angst dat mensen gaan hamsteren. Dat gebeurde aan het begin van de coronacrisis ook met toiletpapier, alhoewel ook daar genoeg van was. Juist het hamsteren creëert een tekort.

„Er is nu geen aanleiding om jodiumtabletten in huis te halen”, benadrukt de woordvoerder. „Preventief innemen ervan kan zelfs schadelijke lichamelijke gevolgen hebben. Waarom zou je nu pillen in huis halen als het niet nodig is?” Als het wel nodig is, zorgt de overheid voor distributie van jodiumpillen, stelt de woordvoerder. Het ministerie wil mensen niet verbieden jodiumpillen in huis te halen. „Als mensen dat een fijn idee vinden, kunnen ze één pakje in huis halen.”

Noodvoorraad in geval van nucleaire ramp

Het ministerie van VWS neemt weer bestellingen voor jodiumtabletten van apothekers aan. Mocht er een nucleaire ramp plaatsvinden, dan heeft Nederland een centraal opgeslagen een direct te gebruiken noodvoorraad aan jodiumtabletten. „Er is genoeg”, benadrukt de woordvoerder.

Dat apothekers nu weer jodiumtabletten ontvangen, betekent niet dat jan en alleman ze moet kopen. Dat gebeurt vaak uit angst voor verdere escalatie in de oorlog in Oekraïne. Jodiumtabletten zijn en blijven met name bedoeld mensen die in de omgeving van een kerncentrale wonen.

Daarnaast mag je niet zomaar een jodiumtablet innemen. Dat mag pas na een besluit van de minister van VWS, Ernst Kuipers dus. Hij laat zich bij zo’n besluit adviseren door experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.

Aantal burgerslachtoffers Oekraïne loopt op, ‘mogelijk nog hoger’

Share this post