Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Waarom een introvert minder snel verliefd wordt dan een extravert

verliefd introvert extravert

Een introvert en een extravert zijn heel verschillend. De een trekt zich het liefst terug of omringt zich alleen met mensen waar ze zich echt goed bij voelen, de ander is veel meer outgoing en begeeft zich graag onder de mensen. Dat is ook precies waarom introverten minder snel verliefd worden.

Ze gaan wat minder de deur uit en als ze dat al doen moeten ze zich eerst op hun gemak voelen. Want pas als ze helemaal zichzelf kunnen zijn, zullen ze die vlinders in hun buik toelaten.

Het verschil tussen een introvert en een extravert komt niet zomaar ergens vandaan. De hersenen werken bij beiden namelijk anders. Dat zorgt er ook voor dat áls een introvert verliefd is, het heel diepgaand is.

Een introvert houdt zichzelf wat meer op de achtergrond

Een introvert heeft er geen problemen mee om een avondje thuis te blijven. Juist van alleen zijn laden ze op. Maar daardoor ontmoeten ze wel minder snel nieuwe mensen. Gaan ze wel eens de bloemetjes buiten zetten, dan houden ze zich nog steeds op de achtergrond. Ze vallen liever niet te veel op en met wildvreemden kletsen over koetjes en kalfjes is niet echt hun ding.

Pas als ze zich écht op hun gemak voelen, staan ze op de tafel te dansen, maar dat gebeurt niet heel vaak. Vaak maken ze het ook niet al te laat. En laat nou net later op de avond de vonken wat makkelijker overslaan. De introvert is dan alweer vertrokken.

Dit heeft trouwens niks te maken met het misverstand dat alle introverte mensen verlegen zijn. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Toch zijn er natuurlijk ook introverten die wél verlegen zijn. Voor hen is iemand benaderen die ze leuk vinden doodeng en dus zullen ze die stap niet zo snel nemen.

Ze moeten zich eerst op hun gemak voelen

Een introvert moet zich dus eerst echt op hun gemak moet voelen. Ook in het contact met anderen. Ze willen voelen dat de persoon tegenover hen echt is, maar er zijn maar weinig mensen die dit laten merken.

Jezelf laten zien is voor een introvert trouwens nog niet genoeg. Verliefdheid laten ze pas toe, als ze zeker weten dat de ander het waard is. Als dat niet zo is, zullen ze zich niet snel kwetsbaar opstellen en ook geen energie steken in de ander.

Wanneer een introvert zich op hun gemak voelt, zullen ze zich dus meer open stellen. Nu hebben ze nogal de neiging dingen te overdenken en daardoor komen ze niet altijd goed uit hun woorden. Ook hierbij is het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Als de ander hier geen rekening mee houdt, trekken ze zich weer terug.

Me-time is belangrijk voor ze

Voor een introvert is me-time heel belangrijk. Ze vinden het daarom best spannend om zich open te stellen, vooral tegenover extraverts omdat die dit vaak minder goed begrijpen. Die laden juist op van samen zijn en kunnen denken dat het aan hun ligt. Het idee om daar een discussie over te voeren, kost veel energie.

Ook kan een extravert juist afschrikken omdat die wel héél gemakkelijk contact maakt met anderen en graag er op uit gaan. Een introvert wil niet het gevoel hebben dat ook te moeten.

Daar komt nog eens bovenop dat een introvert niet per se een relatie nodig heeft. Ze vermaken zich prima in hun eentje op de bank met een goed boek en een pot thee of met een avondje film kijken met een van hun goede vrienden.

Als laatste weet een introvert vaak ook van zichzelf dat ze voor de liefde makkelijker over hun grenzen gaan. Ze zijn gevoelig en willen de ander gelukkig maken en dat kan heel mooi zijn, maar is ook een valkuil. Ze gaan aan zichzelf voorbij waardoor ze die hoognodige me-time soms missen. Om dit te voorkomen, wordt een introvert minder snel verliefd. Al kan je die gevoelens natuurlijk nooit helemaal remmen.

Meer lezen over de liefde en verliefd zijn? Kijk dan eens naar – de inmiddels 240 afleveringen van – Metro’s Nachtboek van Maud.

Dit artikel verscheen ook bij Metro’s collega’s van Bedrock.

Gehoorschade bij veel jongeren fors probleem, maar ondergeschoven kindje

Share this post