Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

In deze levensjaren ben je het meest gelukkig, blijkt uit onderzoek

geluk - gelukkig - ballon - lach

Aan één ding kunnen we in het leven vrij weinig doen: ouder worden. We doen er vaak van alles tegen om dat niet te veel op te laten vallen. Maar is het eigenlijk wel zo erg om ouder te worden? Een nieuw onderzoek laat zien wat de gelukkigste jaren van ons leven zijn.

Althans, wat die jaren zijn als je het mensen van boven de vijftig vraagt. Want achteraf is altijd net iets makkelijker oordelen dan op het moment zelf. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de periode tussen je 30e en je 34e de gelukkigste tijd van je leven is.

Leven wordt steeds beter

In Social Indicators Research is data van vijftigers uit 13 Europese landen – waaronder Nederland – opnieuw geanalyseerd. De data is in 2008 en 2009 afgenomen, maar nu in een ander licht bekeken. Daaruit blijkt dat de inmiddels zestigplussers vooral in het begin van hun dertiger jaren erg gelukkig waren. Goed nieuws voor de tieners en twintigers, dus. Het leven wordt de komende jaren alleen maar leuker. Iets minder voor wie net de 35 heeft aangetikt, vanaf nu wordt het wat minder top.

Voor het onderzoek werd mensen van ouder dan vijftig gevraagd welke periode van hun leven ze op hun gelukkigst waren. Mensen bleken het vaakst positief terug te kijken op hun eerste helft als dertiger. Vanaf daar gaat het volgens het onderzoek alleen nog maar bergafwaarts. Voor vrouwen nog net wat meer dan voor mannen.

Gezin stichten maakt gelukkig

Volgens de auteur van het onderzoek, Begoña Álvarez, komt dat door bepaalde levensgebeurtenissen die vaak voorkomen op deze leeftijd. „Op deze leeftijd gaan mensen vaak samenwonen en komen kinderen in beeld. Dat zijn dingen die worden geassocieerd met een gelukkige periode.” Het creëren van een eigen plek en gezin is stressvol, maar wordt volgens de wetenschappers vaak wel gezien als een periode van geluk. Wat geluk precies is? Dat zochten we al eerder uit.

Mocht je overigens benieuwd zijn, er is ook gekeken naar wanneer mensen het vaakst ongelukkig zijn. Kinderen tussen de 10 en 14 zitten vaak in deze periode. Ook de 70-plussers zijn vaak ongelukkig. Wel moet daarbij gezegd worden dat er een kleine onderzoeksgroep was rondom deze leeftijd, dus erg representatief is het resultaat niet.

Dilemma: ‘Ik vind het vriendenweekend veel te duur, kan ik het nog maken om af te zeggen?’

Share this post