Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Huisartsen: ‘Borstkankercampagne kan leiden tot onnodige angst en zorgen’

Buddyhuis, kanker, lotgenoten, app, matchen, borstkankercampagne

Het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) wil dat de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) stopt met hun borstkankercampagne. De campagne zou vrouwen moeten helpen borstkanker bij zichzelf vroeg op te sporen. De vereniging raadt vrouwen aan om iedere derde dag van de maand de borsten te onderzoeken. Volgens NHG is dat geen goed idee. De BVN denkt echter dat het NHG zich onvoldoende in de campagne heeft verdiept.

De methode kan leiden tot „onnodige angst, zorgen en overdiagnostiek”, zegt het NHG op de eigen site. „Veel vrouwen hebben knobbeliger borstklierweefsels in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Daarom is een gegeven standaardadvies van een zelfonderzoek incorrect”, stellen de huisartsen. Het genootschap raadt vrouwen ook niet actief aan om het zelfonderzoek periodiek uit te voeren, wanneer er geen voorgeschiedenis is van borstkanker.

„Het staat niet ter discussie dat het belangrijk is voor vrouwen om hun borsten goed te kennen”, stelt Eric Scheppink van de Raad van Bestuur van het NHG. „Het is bezwaarlijk dat de BVN het advies periodieke borstzelfonderzoek geeft aan alle vrouwen en dat ze dit advies koppelen aan een vaste datum, in plaats van aan de menstruatiecyclus van de vrouw.”

‘Borstkankercampagne leidt tot onnodige angst’

Directeur Cristina Guererro Paez van de BVN wijst erop dat in de borstkankercampagne wel degelijk wordt gezegd dat de derde dag van de maand niet altijd het beste moment is om zelfonderzoek te doen. „Het gaat erom dat je regelmatig aandacht hebt voor hoe je borsten eruitzien en aanvoelen. De derde dag is puur bedoeld als geheugensteuntje voor vrouwen voor wie dit nog geen gewoonte is. Uiteraard kan dit ook een andere dag zijn die beter voor jou werkt”, staat verderop in de campagnetekst. Met de campagne hoopt de organisatie ook te bereiken dat vrouwen in het cijfer drie een paar borsten zien. „Je moet de 3 gewoon een kwartslag draaien.” Ze hopen dat vrouwen zich daardoor vaker bewust worden van het nut van zelfcontrole. De twee organisaties gaan volgende week om de tafel om te kijken of en hoe het een en ander zal worden aangepast.

Overwinning van BBB nóg groter dan gedacht: ‘Niet alleen proteststemmen’

Share this post