Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Hooikoorts-alarm: boosdoener onder de bomen slaat z’n slag

hooikoorts

Mensen die gevoelig zijn voor het pollen gaan een periode met veel overlast tegemoet: hooikoorts! Voorlopig is het overwegend droog, vrij zonnig en zacht tot warm weer. Eén specifieke boom slaat daarbij z’n slag en gaat zorgen voor gehoest en geproest.

Heb jij altijd last van allergie door graspollen? Dan telt het hooikoorts-alarm van weerdienst Weeronline niet voor jou. Nee, de hooikoorts die nu de kop opsteekt, wordt veroorzaakt door de berk. ‘Zon, zacht en warm’ zorgen voor veel berkenpollen in de lucht en daardoor neemt die kans op hooikoorts snel toe. Maar waarom specifiek de berk eigenlijk? Metro stak z’n licht op bij Weeronline.

Flinke droogte en dus hooikoorts

„Het is niet zo dat alleen de berk nu bloeit”, legt meteoroloog Jaco van Wezel uit. „Nee, ook de iepen, wilgen, essen en haagbeuken bloeien volop. Deze bomen vallen echter onder ‘licht allergeen’, zoals we dat noemen. De berk is een ander verhaal. Berkenpollen zijn juist sterk allergeen. Voor ons is de berk de boosdoener onder de bomen. Dat klinkt niet heel aardig, maar verder ziet de berk er wel mooi uit hoor, haha.”

„Met de huidige droogte krijgen veel mensen last van hooikoorts”, gaat Van Wezel verder. „De pollen verspreiden zich nu snel.” En wanneer beginnen de graspollen hun tol te eisen dan? De meteoroloog: „Dat valt op dit moment nog heel erg mee, maar ze komen er snel aan.” In een video legt Weeronline uit hoe het met de pollen en de hooikoorts staat en gaat.

Overlast voor hooikoortspatiënten neemt toe

Al in de tweede helft van maart begon het berkpollenseizoen. Warm en zonnig weer stimuleerde de bloei van de eerste berken en inmiddels bevinden we ons in de piekperiode van de pollen van deze eerder genoemde ‘boosdoener’. De afgelopen week viel er telkens regen, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht beperkt was. Deze week is het meestal droog en neemt de overlast voor hooikoortspatiënten toe.

Deze week is het zacht en zonnig lenteweer met temperaturen die vaak uiteenlopen van 14 tot 18 graden. Vandaag was het op grote schaal een warme dag met maxima van 20 graden en meer. Ook morgen kan het in het zuidoosten nog 20 graden worden. De zon schijnt deze week regelmatig. Alleen woensdag kunnen buien de lucht regionaal schoonspoelen.

Boompollen vanuit Duitsland

In het paasweekend waait er een noordoosten- tot oostenwind. Hiermee wordt ook boompollen vanuit Duitsland aangevoerd. Hooikoorts ‘dankzij de oosterburen’ dus. Bovendien zijn mensen in het paasweekend veel buiten en dus zullen meer mensen met een boompollenallergie klachten ervaren. Ongeveer een miljoen Nederlanders ervaart hooikoortsklachten door de berk.

Wil je iets tegen hooikoorts in je thuissituatie doen? Hier vind je zeven tips.

Heerlijk: zonnig weer houdt aan tijdens het paasweekend

Share this post