Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Dit zijn de meest gezonde groenten en fruit, volgens onderzoek

Fruit gezondste onderzoek vruchten

‘Eet genoeg groenten en fruit’, dat is je vast vaak regelmatig verteld. Naast groenten, raadt men je namelijk aan om iedere dag twee stuks fruit te eten. Maar wist je dat er ook vruchten zijn die beschouwd worden als de gezondste onder de fruitsoorten? Daar werd namelijk onderzoek naar gedaan. Dit zijn de meest gezonde groenten en fruit.

Wetenschapper Jennifer Di Noia deed verschillende onderzoeken naar onze groente- en fruitinname. Ook onderzocht zij welke groenten en vruchten de meeste gezondheidsvoordelen hebben. Eerder schreef Metro overigens over deze exotische vrucht, wat een natuurlijk anti-rimpelmiddel zou zijn en nog meer gezondheidsvoordelen zou hebben.

Groentes gezonder dan fruit, volgens onderzoek

De wetenschappers keken naar verschillende factoren. Zo werd het vitaminegehalte, het aantal vezels, calorieën en het suikergehalte in het fruit onder de loep genomen. Zowel bij groenten en fruit werden al dit soort factoren bekeken.

De ranglijst wordt voornamelijk gedomineerd door groenten. Tot plek 27 in de lijst is er namelijk geen stuk fruit te bekennen. Waaruit je kunt concluderen dat een groot aantal groentes gezonder is dan fruit.

Winnende vruchten

Dat betekent echter niet dat je fruit over hoeft te slaan. Een gevarieerd voedingspatroon is namelijk het meest gezond voor een mens. Maar welk stuk fruit je volgens het onderzoek dan het best uit het fruitschap of bij de groenteboer haalt? Op plek 27 en 28 staan twee vruchten, namelijk de tomaat en de citroen. En ja, een tomaat is een vrucht, mocht je dat nog niet eerder begrepen hebben. En welke vruchten nog meer de top-41 van Di Noia hebben behaald? Naast tomaat en citroen, staan ook aardbeien, sinaasappel, limoen, grapefruit en bramen in de lijst.

Lijst met meest gezonde groenten en fruit

Di Noia stelde dus uiteindelijk een lijst samen van 41 soorten groente, fruit én kruiden die het goed doen op de gezondheidsladder. Benieuwd welke dat zijn? We zullen ze hieronder met je delen:

 1. Waterkers
 2. Chinese kool
 3. Snijbiet
 4. Bieten loof
 5. Spinazie
 6. Witlof
 7. Bladsla
 8. Peterselie
 9. Romeinse sla
 10. Mergkool
 11. Knolraap loof
 12. Mosterdplant loof
 13. Andijvie
 14. Bieslook
 15. Boerenkool
 16. Paardenbloemblad
 17. Rode peper
 18. Rucola
 19. Broccoli
 20. Kalebas pompoen
 21. Spruitjes
 22. Ui
 23. Koolrabi
 24. Bloemkool
 25. Witte kool
 26. Wortel
 27. Tomaat
 28. Citroen
 29. IJsbergsla
 30. Aardbeien
 31. Radijs
 32. Winter pompoen
 33. Sinaasappel
 34. Limoen
 35. Grapefruit (roze en rode)
 36. Koolraap
 37. Knolraap
 38. Bramen
 39. Prei
 40. Zoete aardappel
 41. Grapefruit (wit)

Dit is waarom je die ‘vieze’ sliertjes op een banaan beter wel kan eten

 

Share this post