Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Over deze gezondheidsproblemen maken we ons de meeste zorgen

gezondheidszorg gezondheid

Het gaat goed met de gezondheidszorg in Nederland. Althans, dat vindt een representatieve groep die meedeed aan een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos. Maar Nederland is Nederland niet als we nergens ontevreden over zijn: een grote groep vreest dat de gezondheidszorg komende jaren achteruit gaat.

Ook staan er in het onderzoek andere opvallende resultaten. Zo behoort Nederland tot een van de meest pessimistische landen als het om de toekomst gaat.

Meer zorgen over mentale gezondheid dan kanker

Voor de Ipsos Global Health Service Monitor werden in totaal ruim 23.000 mensen uit 34 landen ondervraagd. Onder hen was een representatieve groep van 500 Nederlanders. 68 procent van hen vindt dat het goed gaat met de gezondheidszorg. Daartegenover staat 9 procent van hen die zegt dat de kwaliteit juist slecht is. Bijna drie op de tien ondervraagden uit Nederland (29 procent) denken dat de zorg de komende jaren slechter zal worden, een veel kleiner deel (13 procent) verwacht vooruitgang. De rest verwacht dat de kwaliteit ongeveer gelijk zal blijven.

Ook opvallend: na het coronavirus maken mensen wereldwijd zich het meeste zorgen om hun mentale gezondheid. Voor het eerst staat kanker daarom nu op de derde plek. De top vijf waar mensen zich het meeste zorgen over maken wordt aangevuld met stress op de vierde plek, en obesitas op de vijfde. Hieronder de top vijf:

  1. Coronavirus
  2. Mentale gezondheid
  3. Kanker
  4. Stress
  5. Obesitas

Personeelsgesprek veroorzaakt meeste zorgen

Over het algemeen zijn we dus positief, maar lang niet over alles. Driekwart van de Nederlandse deelnemers is het eens met de stelling dat het gezondheidssysteem overbelast is. Dat is ook niet zo gek, zo vlak na een pandemie. Personeelsgebrek hoort volgens ongeveer twee op de drie ondervraagden (67 procent) tot een van de grootste problemen binnen de sector. Eerder deze maand kwam al naar buiten dat 4 op de 10 zorgmedewerkers twijfelen om de zorg te verlaten.

Waar weinig mensen zich zorgen om maken, zijn de kosten voor het krijgen van goede zorg. Slechts een kwart van de deelnemers heeft die als een van de grootste problemen gemarkeerd.

Buitenland nóg positiever

Ondervraagden uit de meeste landen zijn een stuk positiever over hun toekomstverwachtingen. Mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten tonen zich het meest optimistisch: daar verwacht 78 procent verbeteringen in de komende jaren. Ook in landen als Colombia, Brazilië en China verwachten de meesten dat de zorg in hun land beter zal worden. Wel staan we als Nederland op nummer zes van de landen die vinden dat ze een goede en toegankelijke zorgsector hebben.

Vluchtende Russen zijn ook in buurland bang: ‘Russische spionnen zijn overal’

Share this post