Krijg tot 70% KORTING op merkkleding Heren broekenDames broeken * Profiteer nu!

Finse psychologisch onderzoeker legt uit waarom Finnen zo gelukkig zijn en deelt 5 tips voor eenzelfde mindset

Finse psychologie-expert finland zingeving leven betekenis

Het Scandinavische Finland staat al zes jaar op rij bovenaan als het gelukkigste land ter wereld. De Finse filosoof en psychologisch onderzoeker Frank Martela legt uit wat volgens de Finnen de zin van het leven is en wellicht kunnen wij van deze vijf punten nog iets leren.

Wat maakt het leven leuk? Wat maakt het leven zinvol en hoe vind je op die manier een prettig leven? Wellicht dat je tussen alle vergaderingen, sociale verplichtingen en financiële stress dit soort vragen even vergeet. Maar geheel onbelangrijk zijn ze niet.

Ken je overigens al deze gezonde manieren om makkelijk gelukshormonen aan te maken? En je je blijer voelt?

Finse psychologisch onderzoeker over gelukkige Finnen

Finland doet het wonderbaarlijk goed op de geluksladder. Volgens Martela is dat omdat de Finnen begrijpen wat belangrijk is in het leven. Een manier van leven die hij kan samenvatten in een aantal woorden: „Zorg dat je iets betekent voor anderen.”

De filosoof geeft tegenover het Amerikaanse CNBC vijf manieren hoe je ervoor zorgt dat jouw leven betekenis krijgt. Waarbij je volgens hem diepe verbinding aan moet gaan met je omgeving en jouw passies.

1. Leef voor jezelf, niet voor andermans verwachtingen

In Finland schijnen angstgevoelens minder vaak voor te komen bij de bevolking. Dit omdat de Finnen zich volgens Martela niet vasthouden aan de maatschappelijke definitie van succes „Doelbewust leven wordt ingewikkeld als je er zelf niet helemaal voor wilt gaan, burn-out-gevoelens ervaart of vol wrok zit omdat je op een pad bent dat iemand anders voor je heeft uitgekozen. Zelfs een zinvolle baan als dokter zijn, kan leeg aanvoelen als je hart daar niet ligt.” Volgens de onderzoeker moet de mens begrijpen wat hem of haar gelukkig maakt. „En dat meer gaan doen.”

2. Word een expert en deel jouw kennis

Een van de beste manieren om iets voor anderen te betekenen is als je iets doet waar de onderstaande 3 punten aan voldoen:

  1. Je bent er goed in
  2. Je wordt er enthousiast van
  3. Het heeft een positief effect op anderen.

Mocht je een baan of hobby hebben gevonden die aan de bovenstaande punten voldoen, moedigt de psychologisch onderzoeker je aan om daar een expert in te worden. Om vervolgens jouw kennis erover te delen met jouw omgeving.

3. Wees spontaan vriendelijk

Martela stimuleert zijn studenten om drie vriendelijke acties per dag te doen. Volgens hem kunnen die daden simpel zijn. „Bied de postbode een glas water aan, spendeer tijd met opa of oma of help een toerist bij het vinden van de weg.” Volgens hem is het bijzonder verrassend hoe zijn studenten als resultaat diepe connecties krijgen met anderen.

Een ander helpen, is volgens de filosoof nu eenmaal goed voor een mens. Dat toont overigens ook wetenschappelijk onderzoek aan. Mensen die namelijk emotionele steun geven aan hun familie, vrienden en buren hebben een grotere kans om langer te leven.

4. Wees een goede buur

De Finnen gebruiken het woord talkoot voor ‘het samen iets doen wat je alleen niet zou kunnen’. Vroeger hield men in Finland een talkoot als er een groot project gedaan moest worden. Buren kwamen dan vrijwillig bijeen en werkten een dag lang om te helpen. Daarna vierden ze de klus met eten en drinken. Een traditie die de Finnen met hun buurtgenoten nog steeds voortzetten. Martela benadrukt dat dat een van de redenen is waarom Finnen minder moeite hebben met burgerplichten, zoals het betalen van belasting. Zij zien dat als een belangrijk onderdeel voor het welzijn van het grote geheel.

5. Spendeer samen in stilte

Volgens Martela hoef je geen grote gebaren te maken om belangrijk te zijn in iemands leven. Hij pleit voor samenzijn in stilte. Zelf gaat de onderzoeker naar de sauna met zijn vader of vrienden en genieten ze van de rust en de natuur. „Dat zijn momenten van diepe betekenis en connectie.”

Maakt het krijgen van kinderen gelukkig? Dit zegt de wetenschap

Share this post